Svijet

Njemački Lidl protjerao Coca-Colu s polica

Lidl, drugi po veličini maloprodajni lanac prehrambenim proizvodima u Njemačkoj, sa svojih polica u ovoj zemlji izbacio je Coca-Colu i nekoliko drugih proizvoda poznatog svjetskog brenda.

izvor: danas.hr

Već u ponedjeljak u nekim u trgovinama Lidla, kojih u Njemačkoj ima oko 3.300, nije bilo Coca-Cole.

Ovaj radikalan potez posljedica je rata cijenama Lidla i njegovog najžešćeg konkurenta Aldija, koji ima najveći udio među trgovačkim lancima s prehrambenim proizvodima na njemačkom tržištu.

Prije uklanjanja popularnog pića s polica trgovina, Lidl je spustio cijenu pakovanja od 1,25 litre Coca-Cole za 10 centi. No Coca-Cola nije popustila pritisku njemačke trgovačke kuće te je odbila spustiti veleprodajnu cijenu.

Lidl bez komentara

Kako nisu uspjeli izboriti bolju cijenu, odlučili su sa svojih polica protjerati ne samo Coca-Colu, nego i druga gazirana pića američke kompanije – Fantu i Sprite. Od sada će prodavati samo pića koja na neki način mogu biti zamjena Coca-Coli, odnosno koja su po okusu najsličnija. Ostaje Pepsi, ali i manje poznata Freeway Cola.

"Našli smo se u situaciji da se s Lidlom ne možemo dogovoriti oko marketinške strategije", potvrdio je portparol njemačke podružnice Cola-Cole pisanja medija o prekidu saradnje.

U ovom trgovačkom lancu za sada su bez komentara.

Portparol Lidla za Die Welt je rekao da ne komentarišu poslovanje sa svojim dobavljačima.

U Austriji se ništa ne mijenja

Kako se čini, ova drastična mjera odnosi se samo na Njemačku.

Vodeći ljudi austrijskog Lidla potvrdili su za Der Standard da kod njih sve ostaje po starom.

"U Austriji se ništa ne mijenja. Ovo bezalkoholno piće i dalje ćemo imati u ponudi", izjavio je Alexander Deopito, izvršni direktor Lidla Austrija.

Pojasnili su da Lidl Austrija djeluje samostalno.

Po cijeloj Evropi Lidl ima oko 10 hiljada trgovina.

Igra bez granica

Rat oko cijene popularnog gaziranog pića samo je dio cjenovne bitke među njemačkim diskontnim lancima. Tako je prošle sedmice Aldi spustio cijene namirnica poput jaja, instant kafe, žitarica za doručak (razne vrte pahuljica). Prije toga spustili su cijene mesa, maslaca i riže.

Osim Aldija i Lidla, za naklonost kupaca bori se i lanac Rewe. Prema pisanju njemačkih medija, upravo je taj lanac uspio izboriti najnižu cijenu za Coca Colu - za jedan evro nudi dvije litre. Pedeset centi po litri rekordno je niska cijena ovog bezalkoholnog pića ostvarena na njemačkom tržištu.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog