Svijet

Moskva - Rekordan izvoz oružja u prošloj godini

Glavna ruska kompanija za izvoz naoružanja "Rosoboroneksport" isporučila je prošle godine vojnu opremu u rekordnoj vrijednosti od 13,2 milijardi dolara, izjavio je generalni direktor ove firme Anatolij Isaikin.

Izvor:Srna 

On je u intervjuu listu "Komersant" rekao da je izvoz oružja od 2001. do 2013. godine povećan četiri puta. Kompanija je tokom 2013. godine razmatrala 1.902 ponude za kupovinu naoružanja, a potpisala je 1.202 ugovora.

Isaikin je rekao da se "geografija za isporuke oružja drastično promijenila u 2013. godini" i da su Indija, Kina, Vijetnam, Indonezija, Venecuela, Alžir i djelimično Malezija postali veliki uvoznici ruskog oružja i vojne opreme.

"Sve u svemu, isporuke su išle u 60 zemalja", izjavio je Isaikin.

Generalni direktor "Rosoboroneksporta" dodao je da je izvoz na nivou od 13 milijardi dolara skoro na granici mogućnosti kompanije.

Isaikin je rekao da će firma pokušati da zadrži ovaj nivo izvoza u naredne dvije do tri godine.

"Ne vjerujem da ćemo uspjeti da nadmašimo taj broj, zato što novi modeli vojne opreme, za koju su potencijalni kupci zainteresovani, treba da budu prvenstveno isporučeni ruskoj vojsci, a tek potom možemo da računamo na izvoz", rekao je Isaikin.

On je rekao da su u 2013. godini borbeni avioni činili 38,3 odsto izvoza, mornarička oprema 17 odsto, oprema za kopnene snage 14,2 odsto, a protivvazdušni sistemi 26,2 odsto izvoza.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog