Svijet

Fijat mijenja ime

Milano - Italijanski automobilski gigant Fijat saopštio je danas da će promijeniti ime u "Fijat Krajsler Automobili" (Fiat Chrysler Automobiles).

Izvor:B92

Kompanija će svoje akcije ponuditi na berzi u Njujorku i Milanu, budući da je kompletirao kupovinu američkog Krajslera.

"U cilju formiranja pravog suparnika velikim globalnim automobilskim grupacijama, Upravni odbor je odlučio da osnuje preduzeće 'Fijat Krajsler Automobili', registrovano u Holandiji, kao majku kompaniju grupacije", navodi se u saopštenju Fijata, a prenosi Frans pres.

Prema riječima izvršnog direktora Fijata, Džona Elkana, novo ime kompanije ukazuje na "novo poglavlje u njenom poslovanju".

"Putovanje koje je počelo prije jedne decenije, kada je Fijat nastojao da osigura svoje mjesto na sve kompleksnijem tržištu, rezultiralo je spajavanjem dvije organizacije, od kojih svaka ima veliku istoriju u automobilskoj industriji i različite, ali komplementarne geografske prednosti", izjavio je Elkan.

Ranije danas, Fijat je saopštio da je u četvrtom kvartalu prošle godine ostvario niže rezultate od očekivanih, i istovremeno je snizio prognozu profita za 2014, pre svega, zbog pada prodaje u Latinskoj Americi.

Fijat je 21. januara kompletirao kupovinu američkog Krajslera, u okviru transakcije vrijedne 4,35 milijardi dolara. Kupovina je kompletirana nakon što je Fijat kupio preostalih 41,46 odsto akcija Krajslera od fonda Veba pod kontrolom američkog sindikata radnika u auto-industriji UAW.

Spajanjem Fijata i Krajslera stvorena je sedma po veličini automobilska grupaciju u svijetu.

Šef Fijata Serđo Markione najavio je još jesenas da će kompanija, nakon preuzimanja Krajslera, dobiti novo ime, kao i da će se koncentrisati koncentrisati na proizvodnju luksuznih marki kao što su "alfa romeo" i "maserati".

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog