Svijet

Dolazi li vrijeme matrijarhata?

Do 2020. godine žene će činiti više od pedeset odsto dolarskih milionera u svijetu - tvrde eksperti britanskog "Centra za ekonomiju i biznis".Danas udio predstavnica ljepšeg pola iznosi samo deseti dio spiska najbogatijih ljudi na planeti.

Izvor:Srna 

Ipak, stručnjaci su uvjereni da će žene, zbog dužeg životnog vijeka, preteći muškarce, a tu su i drugi aduti: odgovornost u vođenju poslova i jača veza desne i lijeve hemisfere mozga.

Da li čovječanstvo očekuje era novog matrijarhata? - pitaju se eksperti.

Prvi faktor ženske biznis ekspanzije jeste svjetski porast broja razvoda i sklapanje sporazuma o razvodu u korist žena.

Drugi faktor je veliki prosječni životni vijek žena /80-81 godina u odnosu na 76 godina za muškarce/.

Zaključke britanskih istraživača podržavaju i rezultati drugih istraživanja.

Prema posljednjim podacima, broj mladih žena za koje je profesionalna karijera najvažniji životni prioritet premašio je broj muškaraca koji razmišljaju na isti način!

Žene češće preuzimaju na sebe profesionalnu odgovornost. Ulažući upola manje investicija, žene investitori su u stanju da izvuku za 20 odsto više profita nego muškarci.

U posljednjih 30 godina prosječni prihod muškaraca je skočio za 0,6 odsto, a kod žena ovaj pokazatelj iznosi čak 63 odsto?!

Naučnici ističu jaču vezu desne i lijeve hemisfere ženskog mozga - tačnije, ženski prilaz biznisu i rješavanju problema kreativniji je i intuitivniji.

Osim toga, u posljednje vrijeme žene ispoljavaju veću želju za znanjem.

Primijećeno je da su na raznim kursevima i treninzima u prvim redovima - žene.

Tendencija uvećanja uloge žene u ekonomiji i biznisu je opšta. Ona obuhvata čak i muslimanske zemlje.

U svijetu raste i obrazovni nivo žena – sada na univerzitetima studira mnogo više žena nego muškaraca.

U posljednjoj deceniji proces je osjetno ubrzan. Sve više pozicija u rukovođenju velikim korporacijama i finansijskim institucijama pripada ženama, navode eksperti.

Ako se danas pogleda ko smjenjuje rukovodioce velikih korporacija, među njima i u glavnim i u sporednim ulogama veliki broj je talentovanih biznis-žena.

Danas se imovina najbogatijih žena svijeta procjenjuje na 30 milijardi dolara - riječ je o velikom akcionaru kozmetičke kompanije "Loreal" Lilijan Betankur.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog