Zdravlje

Po prvi put Škola planinarstva u Banja Luci

BANJALUKA - Planinarsko alpinistički klub (PAK) Summit Banja Luka organizuje po prvi put „Školu planinarstva“, koja će početi u martu ove godine i trajaće do kraja godine. Škola podrazumijeva kraći teroetski dio i praktičnu nastavu – izlete na 10 lokacija.

izvor: Frontal

Ovo je po prvi put da se u Banja Luci organizuje škola ovakvog tipa, a u PAK Summit ističu da će tokom trajanja škole polaznici moći da se upoznaju sa prirodnim ljepotama koje nas okružuju, a za koje često nismo ni svjesni da su nam tako blizu.

„Prije svega polaznici će vidjeti predivne predjele i prirodna bogatstva naše države a zatim upoznaće divne ljude i steći jako korisna znanja za boravak u planini. Saznaće „male tajne velikih majstora“ koji dugi niz godina te iste skupljaju na razno raznim akcijama“, pojašnjava jedan od voditelja škole Boris Čikić.

Za školu mogu da se prijave svi starosne dobi od 18 do 40 godina, a upis će biti otvoren do 28. marta.  Nakon toga slijedi teoretska nastava, dok u maju počinju terenski izleti. Polaznici će u okviru „učinonice u prirodi“ demonstrirati znanja stečena na teoretskoj nastavi. Čemernica, Troglav i Šator, Manjača, kanjon Crvrcke, Lisina samo su dio predjela koje će polaznici upoznati na najdirektniji način.

„Glavne karakteristike planina u ovim izletima su te da su idealne za polaznike i da su sami izleti organizovani tako da čine jedan raznovrstan spektar terena, staza, dužina i visina kako bi polaznici stekli što više iskustva“, ističe Čikić i dodaje da su, pored uživanja u prirodi i međusobnom druženju, ovakve aktivnosti uglavnom usmjerene u pravcu spoznaje o sebi samima: ko smo, šta smo i šta nas to definiše tj. šta nas to čini ljudima koje su naše vrline, a i mane.

„Uvijek se sjetim jedne planinarske izreke kad su ovakvi razgovori: Ako želiš nekoga upoznati povedi ga u planinu. Mene lično je planina naučila mnogo toga a prije svega da budem čovjek“, kaže Čikić.

Po završetku „Škole planinarstva“, polaznicima će biti uručene diplome, s tim da je minimum prisustvo na sedam od deset planiranih izleta.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog