Zdravlje

Svjetska nedjelja borbe protiv glaukoma

Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Banjaluka, zajedno s Udruženjem oftalmologa i glaumatologa Republike Srpske, u periodu od 10. do 16 marta 2014. godine obilježiće Svjetsku nedjelju borbe protiv glaukoma.

izvor: Frontal

Svi pacijenti u Kliničkom centru Banjaluka, kao i svake godine do sada, moći će besplatno da izmjere očni pristisak kao prvi faktor rizika za pojavu glaukoma. Testiranje se organizuje s ciljem povećanja svijesti i ranog prepoznavanja glaukoma - „tihog kradljivca vida.“

Svi zainteresovani građani mogu u četvrtak, 13. marta 2014. godine u periodu od 08:00 do 14:00 sati u Centralnom holu Kliničkog centra Banjaluka da obave ispitivanje glaukoma koji podrazumijeva mjerenje očnog pritiska, pregled prednjeg segmenta oka, očnog dna kao i anketiranje.

Glaukom je hronična, progresivna bolest kod koje povećani očni pritisak postepeno razara očni živac na mjestu izlaska iz oka. Očni živac je zadužen za prenos slike od oka do mozga, a njegovo oštećenje se kod glaukoma manifestuje postepenim gubitkom perifernog vida. Kako bolest napreduje, tako se gubitak vida sve više približava centru, a u krajnjem stadijumu pacijent gubi centralni vid. Glaukom se naziva i „ tihi kradljivac vida“ ili bolest tihog sljepila jer se uglavnom javlja bez simptoma i bez tegoba, a napreduje neopaženo dok ne dovede do sljepila. Smatra se drugim uzročnikom sljepila u svijetu, a više od 6 miliona ljudi boluje od glaukoma dok je približno 4,5 miliona izgubilo vid kao posljedicu bolesti.

Rano otkrivanje i liječenje glaukoma ključ su prevencije oštećenja očnog živca i gubitka vida uzrokovanog ovim oboljenjem. Najčešći faktori rizika za nastanak glaukoma su povišen očni pritisak, starija životna dob, pozitivna porodična anamneza, visoka kratkovidnost i dijabetes. Osobama koje spadaju u rizničnu grupu za nastanak glaukoma preporučuje se kontrola vida i očnog pritiska svake dvije godine.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog