Zanimljivosti

Mjesta na Zemlji koja su mogla da stvore vanzemljaci (Foto)

Ova čudna mjesta na Zemlji izgledaju kao da su ih stvorili vanzemaljci… Morate ih vidjeti da bi vjerovali da postoje! Da li je moguće da ih je priroda napravila?

#1 Umjetnikova paleta


Gledajući ovaj pejzaž, jasno je zašto ovi topli izvori u vulkanskoj zoni na Novom Zelandu imaju nadimak “Umjetnikova paleta”.

# 2 Vrata Pakla


U Karakuma pustinji Darveza, ova vatrena “Vrata Pakla” zaista postoje – da li je moguće da su ih stvorili vanzemaljci? Prema naučnicima, ova beskrajna jama vatre je stvorena nakon što su sovjetski naučnici pokušali spaliti opasne gasove koje je jama proizvodila.

# 3 Bazeni od kalcita


Ovi fantastični, slojeviti bazeni nalaze se u Huanglong, Kina. Naučnici vjeruju da su oni nastali od depozita kalcita, međutim mnogi veruju da su u njihovo postojanje umiješani vezamaljci.

# 4 Velika plava rupa

Može li ovo biti ogromno vanzemaljsko oko? Ovaj gigantski ponor se nalazi u vodama Belizea, a 1997. godine postao je dio Svjetske baštine.

#5 Rijeka od pet boja


Crvena biljka poznata kao “Macarenia clavigera” daje ovoj rijeci u Kolumbiji njenu jedinstvenu boju. Ovu rijeku često zovu “tečnom dugom”.

#6 Najveća slana ravnica na svijetu


Ovaj čudni pejzaž je zapravio dio najveće slane ravnice na svijetu, a nalazi se u jugozapadnoj Boliviji.

#7 Dolina Mjeseca


Dolina Mjeseca nalazi se u Brazilu, a jedno je od najstarijih mjesta na Zemlji! Prema NASA-i ovo je najsvjetlija tačka na Zemlji zbog refleksije sunca i brojnih kvarcnih kristala.

#8 Drvene podvodne piramide

Ova struktura koja liči na piramidu je jedna od mnogih kamenih struktura koje se nalaze ispod vode kod Yonaguni Jima. Vjeruje se da su ove strukture ruševine drevnog grada koji je potopljen u zemljotresu prije 2, 000 godina.

#9 Kamena šuma


Ova jeziva šuma se nalazi u Kumingu, glavnog gradu provincije Junan, Kina. Šuma zauzima površinu od čak pola miliona kilometara kvadratnih i predstavlja jedan od najvećih i najspektakularnijih krajolika ove vrste na svijetu.

#10 Kamenje koje jedri

Ovo je kamenje koje se kreće pustinjom, a nalazi se u Dolini smrti u Kaliforniji. Kamenje ostavlja trag iza sebe, međutim niko ga nikada nije vidio kako se pomjera.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog