Zdravlje

Manje soli spasava život

Smanjenje unosa soli jednako je važno za zdravlje kao i prestanak pušenja, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), čije procjene govore da bi smanjenje unosa soli za 10 godina u svijetu za 15 odsto spasilo devet miliona života.

Izvor: B92

Pretjrana konzumacija soli jedan je od glavnih uzroka bolesti srca i sudova, odgovorna je za 62 odsto moždanih udara i gotovo svaku drugu koronarnu bolest, a utiče i na nastanak karcinoma želuca, pogoršanje simptoma astme, bubrežnih bolesti i osteoporoze, piše portal Pliva.

Smanjenje dnevnog unosa soli za tri grama donijelo bi milionske uštede zdravstvenom sistemu i spasilo mnoge živote, istaknuto je na sastanku SZO povodom Svjetske nedjelje borbe protiv prekomjernog unosa soli.

Iako preporuke SZO govore o dnevnom unosu soli od 5 grama, američko Kardiološko društvo preporučuje izmedu 3,5 i 4 grama.

Od pokretanja Nacionalne akcije za smanjenje prekomernog unosa soli (2006. g.), utvrđeno je da građani većinom nisu svjesni prisustva soli u gotovim i polugotovim proizvodima, žitaricama, pekarskim i mliječnim proizvodima.

Inače, među 12 namirnica, glavnih krivaca za prekomjeran unos soli, nalaze se hljeb, mesni proizvodi, sirevi, gotova jela, supe, žitarice za doručak, riblji proizvodi, slane grickalice, umaci, začini i proizvodi od krompira.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog