Banja Luka

Jubilej - 40 godina postojanja SD „Borik“

Sportska dvorana „Borik“ ove godine obilježava 40 godina rada, a jubilej će biti proslavljen nizom manifestacija, među kojima je i promocija poštanske marke, koju je preduzeće „Pošte Srpske“ izdalo povodom ove značajne godišnjice.

izvor: banjaluka.rs.ba/Frontal.ba

Direktor JU Sportski centar „Borik“, Manojla Zrnić, rekao je da je obilježavanje jubileja započeto 38. turnirom u malom fudbalu i „Danima ženskog sporta“, dok će 21. marta, u 18.00 časova, u dvorani „Borik“ biti održano veče sa sportistima.

Prema njegovim riječima, jubilej će biti obilježen kroz 18 različitih manifestacija, na kojima će najuspješnijima biti uručena priznanja, dok će 19. aprila biti održana svečana akademija, na kojoj će biti promovisan i dokumentarni film o banjolučkom hramu sporta.

Zrnić je istakao da je 40 godina dug period kada je riječ o sportu i podsjetio da je dvorana „Borik“ bila domaćin mnogih evropskih, svjetskih i balkanskih prvenstava, kao i kulturnih događaja i manifestacija.

 

Istorijat

Javna ustanova Sportski centar "Borik", odnosno dvorana "Borik" ove godine obilježava jubilej, 40 godina postojanja i rada. Sve je počelo kad su trojica zlatnih olimpijaca iz Minhena Abas Arslanagić, Milorad Karalić, Dobrivoje Selec (nedostajao Nebojša Popović) položili 24. septembra 1972. godine kamen temeljac budućnoj sportskoj dvorani. Svečano otvaranje „Borika“ održano je u subotu 20. aprila 1974. godine. Poslije lijepe svečanosti odigrana je prvenstvena rukometna utakmica Borac – Viteks i revijalni košarkaški susret Mladi Krajišnik – Bosna.

Prvu šampionsku titulu, u novootvorenu dvoranu, donijeli su bokseri Slavije, da bi nedugo potom prvaci Jugoslavije postali i rukometaši Borca.
Dvorana Borik Najveći uspjeh ostvarili su rukometaši Borca, koji su, tog istorijskog 11. aprila 1976. godine postali prvaci Evrope, pobijedivši u finalu dansku Fredericiju.
Vrijedi istaći i uspjeh boksera Marijana Beneša koji je postao profesionalni prvak Evrope, dok je Draženko Ninić osvojio istu titulu u kik-boksu.
Isto tako „Borik“ je bio domaćin brojnih svjetskih i evropskih smotri. U njemu je održano Prvenstvo Evrope za odbojkašice, finale košarkaškog Kupa „Radivoja Koraća“, Evropsko prvenstvo za košarkašice, Evropsko prvenstvo u karateu za muškarce i dame, Svjetski kuglaški šampionat, Svjetsko juniorsko rukometno prvenstvo...
Dvoranu krasi Olimpijski slavoluk postavljen u znak osam banjolučkih zlatnih olimpijaca: Abasa Arslanagića, Nebojše Popovića, Milorada Karalića, Dobrivoja Seleca, Zdravka Rađenovića, Zlatana Arnautovića, Ante Josipovića i Tome Kneza.

Turnir u malom fudbalu, koji se igra bez prestanka od 1976. godine, je postao zaštitni znak Banje Luke i dvorane „Borik“.

Pored sportskih dešavanja, dvorana je mjesto održavnja muzičkih koncerata, raznih sajmova, jesenjih i proljećnih vašara, političkih skupova…

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog