Vijesti

Načelnici istočnih opština: Vlada se maćehinski odnosi prema ovom dijelu RS

Načelnici opština Sarajevsko-romanijske, Birčanske i Staro-hercegovačke regije juče su u Han Pijesku razgovarali o ekonomskim prilikama na ovom području Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali poslanici u Narodnoj skupštini RS sa ovog prostora i gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo Nenad Samardžija.

izvor: Frontal

U višečasovnoj raspravi navedeno je niz primjera koji ukazuju na katastrofalno stanje  u privrednom ambijentu Srpske. Kako je zaključeno, potrebno je hitno preduzeti  mjere  kako bi se izbjegao ekonomski kolaps i  zaustavilo iseljavanje  sa ovog prostora.

„U raspravi su istaknuti razlozi  iseljavanja  iz istočnog dijela Srpske, posebno mladih. Kako je rečeno,  maćehinski odnos Vlade Republike Srpske  prema  opštinama iz istočnog dijela Srpske  glavni je razlog što  mladi,  školovani  kadrovi  odlaze.  Konstantnim kršenjem zakona  Vlada  je   dovela stanovništvo u ovom dijelu Republike Srpske u bezizlaznu situaciju, što se  porazno odrazilo i na demografsku  sliku ovog prostora“, istaknuto je u saopštenju opštine Sokolac.  

Kako je rečeno, opštine u Sarajevsko-romanijskoj, Birčanskoj i Starohercegovačkoj regiji  nemaju mnogo koristi od silnog prirodnog bogatstva  sa kojim raspolažu.  Ogromni dio onog što im od korišćenja prirodnih resursa pripada,  odlazi  u centar odlučivanja,  a veoma malo se  vraća u opštinske budžete, tako da su lokalne zajednice dovedene u poziciju da  ne mogu planirati bilo koju ozbiljniju investiciju. Opštine su svedene na  nivo socijalnih ustanova, rečano je na skupu u Han Pijesku.  

Navodi se i da su svi  vapaji načelnika opština  iz ovih regija, upućenih na adresu Vlade i drugih republičkih institucija, bili su uzaludni. „Sve je ostalo na  obećanjima. Sredstva  zarađena od eksploatacije  šumskog bogatstva, rudnika i  elektro-energetskih postrojenja  odlaze van opptina, a mrvice se  vraćaju tamo gdje se  to bogatstvo  nalazi. Oni koji su  najzaslužniji što to blago posjeduje Republika Srpska, žive u siromaštvu, rečeno je na današnjem sastanku."

Nakon rasprave, utvrđeni su zaključci koji će biti upućeni na adresu Vlade Republike Srpske.

Zaključeno je  da  je potrebno i nužno vratiti  na upravljanje opštinama resurse koji im pripadaju, zabraniti izvoz poluproizvoda iz Republike Srpske, izvršiti ravnomjerniju i pravičniju raspodjelu budžetskih sredstava Srpske prema lokalnim zajednicama, uvažavajući njihov stepen  razvijenosti i prirodne uslove u kojima se nalaze i  što prije  raskinuti  koncesione ugovore sa koncesionarima koji  ne poštuju preuzete obaveze.

Ukoliko  zaključci  ne  budu  prihvaćeni, kako je rečeno juče, rukovodstvo opština i stanovnici koji u njima žive biće primorani da preduzmu radikalnije mjere.  

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog