Tehnologija

Preporuke za čišćenje računara i telefona

Brojna istraživanja su pokazala da na računarima, tastaturi, mišu i mobilnim telefonima postoji gomila bakterija, pa čak i one koje se nalaze u toaletima. S obzirom da ove aparate ne možemo politi kiselinom kako bi ih očistili i uništili sve bakterije, evo nekoliko korisnih savjeta kako očistiti uređaje koje većina nas ne ispušta iz ruku.

izvor: vestionline

Čišćenje monitora - Za čišćenje ekrana koristite specijalne rastvore koji su namijenjeni baš za to, ili destilovanu vodu u kombinaciji sa mekom krpom. Korišćenje obične vode može ostaviti tragove po ekranu, što neće izgledati preterano lijepo. Za plastiku, odnosno kućište ekrana, možete koristiti bilo koje sredsto za čišćenje električnih uređaja i plastike, ali prethodno uklonite prašinu sa njih kako ne bi nastao nered u kombinaciji sa vlagom.

Unutrašnjost kućišta - Ovo je pravo gnijezdo za prašinu, grinje i slične stvari, što znači da je usisivač najbolje rješenje. Većina modela ima mogućnost da izduvava vazduh pa je to prava stvar za čišćenje unutrašnjosti desktop računara. Obavezno pazite na jačinu da ne biste slučajno oštetili nešto od komponenti unutra, i naravno bez ikakvog korišćenja vode. Ukoliko baš volite da sve bude skroz čisto, možete koristiti i štapiće za uši.

Laptopovi - Prenosni računari su sve moderniji i zatvoreniji. Otvaranje većine “unibody” modela će poništiti garanciju, pa vam to nikako ne preporučujemo da radite. Druge vrste kućišta obično imaju veće otvore i dovoljno su veliki da možete izduvati bar malo prašine iz njih isto kao i kod desktop računara. Za detalje takođe možete koristiti štapić za uši, a ekran očistite kao što smo već pomenuli specijalnim rastvorima ili destilovanom vodom u kombinaciji sa mekom krpom.

Preporučujemo i da jednom u periodu od šest mjeseci do godinu dana, vaš laptop odnesete u ovlašćeni servis gdje će ga otvoriti i kompletno očistiti od prašine, što će doprinijeti i boljem regulisanju toplote unutar njega.

Tableti i pametni telefoni - Ovi uređaji su izvor veoma nezgodnih bakterija, i na njima ih ima više nego u toaletu. Štapići za uši, mekana krpa i medicinski alkohol koji ćete rastvoriti sa vodom je najbolje rješenje za njihovo čišćenje. Pomiješajte alkohol i vodu u jednakom odnosu, sipajte rastvor u sprej bočicu i naprkaskajte po zaštitnoj foliji. Ovo nikako ne koristite po ekranu koji nema foliju, u tom slučaju najbolje rješenje je da kupite neku gotovu tečnost koja je namijenjena čišćenju upravo ovakvih gedžeta.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog