Zanimljivosti

Krupa na Vrbasu – atrakcija u Banjaluci

Krupa na Vrbasu je jedno od najaktulenijih, najposjećenijih i najljepših mjesta u Banjaluci. Ovaj mali raj na zemlji nalazi se na 25 kilometara udaljenosti južno od centra grada na putu za Jajce i Mrkonjić Grad.

autor: Gorana Malčić

Krupa na Vrbasu dobila je ime po rječici Krupa koju ukrašavaju kaskadni vodopadi a smješteni su uzvodno na ušću ove rječice. 

Pored kaskadnih vodopada na ušću Krupe nalazi se i autokamp u kojem mnogi posjetioci ovog divnog mjesta uživaju u toku ljeta.  

Na Krupi na Vrbasu postoje i tri spomenika koji su istorijski veoma značajni, nekropola sa stećicima, ostatci srednjovjekovne tvrđave Greben grada i manastir koji je posvećen Svetom Iliji. Manastir Sveti Ilija ima dug istorijat, obnavljan je više puta i smatra se da potiče još iz 13. vijeka.

Za Krupu na Vrbasu se smatra da je jedno od najposjećenijih mjesta u Banjaluci kako za mještane ovog grada tako i za turiste. Kulturološko je, preplavljeno prirodnim ljepotama i najbitnije od svega raj za dušu i oči. Pored toga što je predivno mjesta za odmor Krupa na Vrbasu omogućuje i ljubiteljima sporta na vodi poput rafting i kajakinga da se jako dobro provedu. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog