Svijet

Održan prvi Vip poslovni forum o porodičnim firmama u Srbiji

BEOGRAD - Prvi Vip poslovni forum “Porodične firme – stub razvoja ekonomije Srbije”, u organizaciji agencije za odnose s javnošću Chapter 4 iz Beograda i Centra za edukaciju ProEduca iz Banjaluke, a pod generalnim pokroviteljstvom kompanije Vip mobajl, održan je u Beogradu.

 izvor: Frontal
 
Forum je okupio mnogobrojne privrednike i vlasnike kompanija iz Srbije, ali i predstavnike državnih institucija, profesionalnih udruženja i nevladinih organizacija i medije, koji, tokom cjelodnevnog skupa su imali prilike da razmijene stavove, iskustva i praktične prijedloge kako da se poboljša status porodičnih firmi.

“Podaci da 60 odsto firmi u Srbiji posluje manje od 20 godina i da više od polovine ima manje od 10 zaposlenih su alarmantini i ukazuju na to da je porodični biznis u Srbiji  zapostavljen i da nije uspio da obezbjedi održiv razvoj. Zato smo svi mi danas tu da podržimo vlasnike i menadžere  da na nov način sagledaju svoju firmu, upravljanje, poslovne izazove i nastup na domaćem i stranim tržištima, a predložićemo i kako da svoje poslovanje organizuju po najsavremenijim standardima,”rekao je Dejan Turk, direktor Vip mobajl otvarajući skup i dodao “da ova kompanija s velikim entuzijazmom podržava projekat “Porodične firme” jer prepoznaje, s jedne strane, njegov kvalitet i inovativnost, a s druge – realnu tržišnu potrebu da se situacija promijeni na bolje.”

Kroz predavanja i panel diskusije, učesnicima Foruma su se obratili stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom u uspješnom upravljanju i razvoju porodičnih firmi.

Teme, koje su prepoznate kao najvažnije prema rezultatima istraživanja o statusu porodičnih firmi, pa tako i najzanimljivije u izlaganjima na forumu, bile su selekcija kadrova i odabir naslijednika, privlačenje investitora, odnose između članova porodice, izazovi koji stoje pred porodičnim firmama i mjere koje država može da preduzme kako bi pomogla unapređenje porodičnih firmi.

Centar za edukaciju, ProEduca je prije četiri godine pokrenuo projekat podizanja svijesti o značaju porodičnih firmi. U maju prošle godine je održan prvi poslovni forum o porodičnim firmama u Republici Srpskoj, a u narednom periodu su planirane slične aktivnosti u Sarajevu i u Crnoj Gori.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog