Zanimljivosti

Burek putuje na Mjesec?

Inovativnost, kreativnost, želja za otkrivanjem svemira, ali i nagrada od 30 miliona dolara podstiče tim ''Synergy Moon” iz Tuzle da na Mjesec pošalje robota.

 izvor: ekapija.ba

Naime, osnivač tima Nebojša Stanojević će krajem 2015. godine lansirati robota u svemir, a lansiranje će uživo pratiti Science i Discovery kanali. Tim je prije desetak dana uspio lansirati raketu na prvom testnom letu s civilnog aerodroma iz Californije. 

Google je organizovao trku na Mjesec, a uslovi takmičenja su da je letjelica u potpunosti privatno finansirana te da se spusti na površinu Mjeseca i pređe, najmanje, 500 metara po površini i o tome na Zemlju pošalje sliku i druge naučne podatke. Tim koji prvi uspije dobit će 30 miliona dolara.

Stanojevic ima cilj da pošalje dvije rakete i dva robota, od kojih jednog prave u Tuzli, te da promoviše međunarodne saradnje u istraživanju svemira. 

Synergy Moon predstavlja  saradnju pojedinaca iz više od 15 zemalja, dok su članovi tima pioniri u ljudskom putovanju u svemir i istraživanju planeta.

Tim će koristiti direktno lansiranje modularne rakete s robotskom letjelicom i vozilom, koja će sletjeti na površinu Mjeseca prije kraja 2015. godine. 

Stanojević kaže da radi na tome da na robotu "Tesla" koji će do kraja 2015. godine biti na Mjesecu pošalje i prepoznatljivi, popularni, bosanskohercegovački burek.

"Želja da neki bh. prehrambeni proizvod pošalje u svemir je od početka projekta, a kaže, da je burek taj koji ''zaslužuje'' putovanje", rekao je Nebojša Stanojević.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog