Republika Srpska

Njemačka nije protiv "Južnog toka" kroz Republiku Srpsku

Njemački ambasador u BiH Ulrike Marija Knoc izjavila je da Njemačka nije protiv kraka "Južnog toka" kroz Republiku Srpsku, ali je protiv toga da on bude u suprotnosti sa sporazumom koji je BiH potpisala kao članica Evropske energetske zajednice.

"Nisam ekspert za energetiku, ali znam da je Evropska energetska zajednica /EEZ/ ukazala na nekoliko kritičnih tačaka u sporazumu kako je on predviđen i u njemu postoje obaveze koje su u suprotnosti sa onima koje je BiH potpisala kao članica EEZ. Važno je da se te tačke raščiste", navela je Knocova. 

Ona je za sutrašnji broj "Nezavisnih novina" rekla da NJemačka i EU nemaju primjedbe protiv samog projekta izgradnje "Južnog toka". 

"Riječ je o projektu koji je od značaja za cijelu zemlju i važno je da se on ostvari uz konsenzus svih", naglasila je njemački ambasador u BiH. 

Govoreći o odnosu EU prema BiH, ona je rekla da BiH mora ispuniti sve uslove na putu ka EU, te da nema "popusta", niti posebnog pristupa. 

"Ključno je tu pitanje da li Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju može da stupi na snagu prije primjene odluke `Sejdić i Finci`. Za tako nešto nema sklonosti među zemljama članicama", kaže ambasador NJemačke u BiH. 

Prema njenim riječima, i Berlin smatra da je rješenje odluke "Sejdić i Finci" uslov za stupanje na snagu SSP-a.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog