Svijet

Svjetska trgovina naoružanjem teška 1,75 biliona dolara

STOKHOLM - U svijetu je tokom 2013. godine na oružje potrošeno 1,75 biliona dolara – navodi švedski Istraživački institut.

izvor: Agencije

Svijet je prošle godine potrošio na oružje 1.750 milijardi dolara, odnosno 1,75 biliona dolara /više od 1.250 milijarda evra/, precizira Institut.

SAD, zemlja s najvećim vojnim budžetom, smanjile su svoje troškove za 7,8 odsto nakon završetka operacija u Iraku, početka povlačenja iz Avganistana i automatskih rezova u troškovima koje je Kongres prihvatio 2011.

U 2012. ti su troškovi prvi put od 1998. pali za 0,4 odsto, ali se pad ubrzao i dostigao je 1,9 odsto prošle godine, prema pokazateljima Međunarodnog istraživačkog instituta za mir u Stokholmu.

Ali, rast vojnih troškova u zemljama sa ekonomijom u usponu i razvoju i dalje se nastavlja.

U Evropi se izdvaja Francuska, koja je, uprkos slabom ekonomskom rastu, uveliko zadržala vojne izdatke tokom svjetske ekonomske krize, pa je 2013. zabilježila pad od samo četiri odsto u odnosu na 2004.

Tri zemlje – Kina, Rusija i Saudijska Arabija – nalaze se među 23 zemlje koje su svoj budžet više nego udvostručile nakon 2004. godine.

Peking je u 2013. potrošio 7,4 odsto više novca, a teritorijalni sporovi sa Kinom podstakli su neke susjedne zemlje da povećaju svoje izdvajanje za vojsku.

Avganistan je imao najveći rast, čak 77 odsto u očekivanju povlačenja većine stranih vojnika sa svoje teritorije koncem 2014.

Na Bliskom istoku vojni budžeti su u 2013. porasli za četiri odsto.

U Afrci su troškovi „porasli“ za 8,3 odsto pod uticajem prihoda od nafte u zemljama poput Alžira i Angole.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog