Svijet

Krim se oprašta od grivne

Simferopolj - Vlasti Krima donijeli su rješenje o tome da rok korišćenja ukrajinske valute - grivne, na Krimu bude ograničen.

Izvor:Srna

Prvi potpredsednik republike Krim Rustam Temirgalijev je, prilikom posjete jednom hipermarketu u Simferopolju, objasnio da se Ukrajina nalazi na granici neinvesticionog kreditnog rejtinga, grivna pada i zato trgovinske mreže stalno moraju da mjenjaju cijene.

"Zbog toga smo doneli rješenje da skratimo rok korišćenja ukrajinske grivne na poluostrvu i maksimalno brzo je zamenimo rubljom", ukazao je prvi potpredsjednik Krima, prenio je Itar tas.

On nije pomenuo nikakve konkretne rokove, "zbog toga što je to posao - mi u svakom slučaju garantujemo svim žiteljima Krima, svim preduzećima da ćemo svaku grivnu u gotovom i svaku grivnu koja se nalazi na računima, promjeniti po kursu Centralne banke na dan promjene u neograničenim količinama."

Ranije se predlagalo da na Krimu grivna bude u opticaju uporedo s rubljom do 2016. godine.

Krimski trgovinski lanci treba da pređu na ruski porez na dodatu vrijednost (PDV), naglasio je Temirgalijev.

 

U Rusiji je stopa PDV-a 18 odsto, a na niz socijalno značajne robe 10 odsto. U Ukrajini je stopa PDV-a 20 odsto, podsijetio je Itar tas.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog