EU integracije BiH

Otpadne vode i ilegalne deponije ugrožavaju Vrbas

Na Vrbasu ima preko 300 tačaka na kojima je ova rijeka ugrožena od smeća i drugih oblika zagađivanja, rezultati su istraživanja koje je sproveo UNDP u okviru programa "Čist Vrbas".

autor: Frontal

Projekat "Izrada GIS baze zagađivača u slivu rijeke Vrbas", pripremljen od stane Centra za klimatska istraživanja Banjaluka, prezentovan je danas u Muzičkom paviljonu parka "Petar Kočić".

U sklopu projekta otkriveno je da većina opština ima problem sa otpadnim vodama i ilegalnim deponijama koje štete rijeci Vrbas, ali i široj prirodnoj okolini.

Istraživanje sprovedeno u sklopu ovog projekta rađeno je od izvora do ušća Vrbasa, a obuhvatilo je opštine Gornji Vakuf, Bugojno, Donji Vakuf, Jajce, Mrkonjić Grad, Banjaluka, Laktaši i Srbac, a urađeno je sklopu programa “Čist Vrbas”, koji sprovodi UNDP. 

Šef Regionalne kancelarije UNDP-a u Banjaluci Goran Vukmir, objasnio je da je cilj projekta da se utvrde lokacije zagađivanja kao i njihova karakteristika kako bi se mogle ukloniti. 

“Nalazi izvještaja su dosta alarmantni u smislu da ima preko 300 raznih tačaka na kojima je Vrbas ugrožen od čvrstog otpada i netretiranih otpadnih voda. Mi želimo da iskoristimo taj izvještaj kao poziv na akciju i mobilizaciju svih građana, lokalnih zajednica i organizacija koje mogu zajedno da doprinesu smanjivanju tog problema i ostvarivanju naše ideje o čistom Vrbasu”, izjavio je Vukmir.

Načelnik opštine Donji Vakuf Huso Sušić, potvrdio je da su divlje deponije glavni problem u ovoj opštini, one su pomoću ovog projekta mapirane, a zatim će biti i uklonjene.

On je objasnio da je situacija daleko od idilične, te da je Vrbas danas mnogo prljaviji nego prije 20 godina zbog velike količine smeća koje dolazi pritokama, ali i samim Vrbasom. Sušić je dodao da će opština pomoću ovog projekta očistiti svoje obale i vratiti Vrbas u nekadašnje stanje, ali da je pomoć građana neophodna.

Načelnik opštine Jajce Edin Hozan, složio se sa Sušićem i dodao da se u njegovoj opštini radi na regulisanju kazni za građane koji svjesno škode prirodi i rijeci Vrbas.

“Mi imamo nešto što se zove komunalni redar, ali još nismo pristupili registru novčanih kazni, ovih dana radimo po tom pitanju. Tako da ćemo povećati broj redara, dati im ovlasti i pokušati omogućiti pristup registru novčanih kazni i uvezati to sa sudom tako da onaj koga sankcionišu bude zapravo i sankcionisan”, izjavio je Hozan. 

Dalibor Vučanović, načelnik opštine Kotor Varoš, koji je takođe prisustvovao prezentaciji, rekao je da je u njegovoj opštini još uvijek teško kazniti građane jer ne postoje uslovi za pravilno odlaganja smeća, te da će opština uz pomoć ovakvih projekata riješiti postojeće probleme.

“Nadamo se da ćemo ovih dana početi izgradju reciklažnog dvorišta gdje će se odvajati korisni i nekorisni material, odnosno otpad”, izjavio je Vučanović.

Rezultati istraživanja pružiće potrebne informacije odgovornim institucijama, komunalnim preduzećima i organizacijama kako bi mogli da planiraju aktivnosti na čišćenju rijeke i njenom održavanju. 


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog