Svijet

Gasni "rulet" EU i Rusije

Dug Ukrajine za gas ne smije da bude razlog za obustavu isporuka Evropi, kažu u Evropskoj komisiji. Sofija poručuje da će ispuniti odluke Evropske komisije, ali i ističe da je Rusija strateški partner Bugarske. Od gasovoda "Južni tok" ne žele, kažu, da odustanu.

Izvor:RTS

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovo je upozorio na moguće probleme u isporukama gasa Evropi ako za mjesec dana Ukrajina ne plati dug za gas. Zvanični Brisel u pismu Putinu apeluje na "Gasprom" da ne zavrće gasne slavine.

Dug Ukrajine za gas ne smije da bude razlog za obustavu isporuka Evropi, vjeruju u Evropskoj komisiji. Tako su pismom ruskom predsjedniku odgovorili na upozorenja koja danima stižu iz Moskve.

"Upućujemo vam snažan apel da se uzdržite od te mjere, zavrtanja gasnih slavina, koja bi dovela u sumnju vašu želju da vas vide kao pouzdanog snabdjevača Evrope", rekao je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Prema njegovim riječima, Evropska unija je spremna da razgovara sa Rusijom i Ukrajinom o svim problemima u vezi sa snabdjevanjem gasom i nađe kratkoročno i dugoročno rješenje, što uključuje i novi dogovor o cijenama.

Zbog sve većih pritisaka, i pojedine članice Unije su na klackalici između Brisela i Moskve.

Zvanična Sofija poručuje da će ispuniti odluke Evropske komisije, ali istovremeno ističe i da je Rusija strateški partner Bugarske.

Od gasovoda "Južni tok" ne žele, kažu, da odustanu jer taj gasovod zemlji donosi višemilionsku korist i radna mjesta.

Ministar ekonomije i energetike Bugarske Dragomir Stojnev upitao je zašto se, na primjer, ne zaustavi isporuka gasa "Sjevernim tokom".

"To je direktna mjera protiv Rusije. Zašto da ne? Ali, to je 'Južni tok' koji treba da bude žrtvovan. Ne. Bugarska i ova vlada brane svoje nacionalne interese. Borićemo se da se taj projekat realizuje", kaže Stojnev.

Negiraju i navode pojedinih medija da je to što su razmontirali prve zavarene cijevi za trasu gasovoda kroz Bugasku, znak odustajanja od projekta.

Gradonačelnik opštine Medkovets u Bugarskoj Vencislav Kudkudeiski kaže da su preko zime sklonili cijevi za "Južni tok" na bezbjedno mjesto. "Bilo bi nerazumno trošiti novac za obezbjeđenje, jer je projekat u samom začetku i nema drugih objekata", rekao je Kudkudeiski.

Za energetsku stabilnost i Srbiji su potrebni novi gasovodi, podsjećaju u resornom ministarstvu. Paralelno sa "Južnim tokom", kažu, rade i na gradnji gasovoda Niš-Dimitrovgrad, vrijednog oko 60 miliona evra.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog