Vijesti

Univerzitet u Istočnom Sarajevu sporazum sa ruskim Lomonosovom

ISTOČNO SARAJEVO - Delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu /UIS/, predvođena rektorom Mitrom Novakovićem, otputovaće u nedjelju, 20. aprila, u Moskvu, gdje će sa rukovodstvom Univerziteta M.V.Lomonosov, najvećeg, najstarijeg i najprestižnijeg u Rusiji, potpisati Sporazum o međuuniverzitetskoj saradnji.

izvor: Frontal

U sporazumu, koji će biti potpisan na period od pet godina, navodi se da je uspostavljanje saradnje u obrazovnoj, naučnoj i kulturnoj djelatnosti od velikog značaja za oba univerziteta, kao i da će doprinijeti ekonomskom i socijalnom napretku dvije zemlje. 

U dokumentu se navodi da će Sporazum omogućiti institucionalnu razmjenu studenata, nastavnika i istraživača, te promovisati zajedničko učešće u različitim bilateralnim i multilateralnim istraživačkim i razvojnim projektima i programima. 

Ovaj sporazum će omogućiti saradnju i zajedničko učešće dva univerziteta u organizaciji naučnih konferencija, seminara i trening–programa za istraživače i tehničko osoblje, saradnju u procesu konsultantske i tehničke pomoći i transfera tehnologija preduzećima i drugim zainteresovanim klijentima na tržištu, međusobnu razmjenu knjiga, publikacija i drugog istraživačkog i tehničkog materijala. 

U delegaciji UIS-a, koja u Moskvu putuje na poziv rektora Univerziteta Lomonosov Viktora Antonoviča Sadovničija, biće i Mirjana Vuković i Milenko Pikula, profesori sa Filozofskog fakulteta UIS-a, saopšteno je iz Rektorata UIS-a. 

Ruski državni univerzitet M.V.Lomonosov, čiji je rektor ujedno i potpredsjednik ruske Akademije nauka, osnovan je 1755. godine i po značaju i prestižu mjeri se sa univerzitetima Oksford i Kembridž u Velikoj Britaniji, te Harvard i Jejl u SAD. 

Na Lomonosovu, koji nosi ime svog osnivača Mihaila Vasiljeviča Lomonosova, ruskog pisca i erudite, studira više od 40.000 studenata, oko 7.000 postdiplomaca i više od 5.000 studenata koji pohađaju specijalističke studije. 
Na tom univerzitetu svake godine obrazuje se i oko 4.000 stranih studenata i postiplomaca iz više od 80 zemalja svijeta. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog