Svijet

Dogovor u Ženevi, nova nada za Ukrajinu

Šefovi diplomatija Rusije, Ukrajine, EU i SAD postigli su u Ženevi dogovor o koracima koje će preduzeti kako bi se riješila ukrajinska kriza. Od svih strana u Ukrajini se traži da se uzdržavaju od nasilja i da što prije počne široki nacionalni dijalog.

Izvor:RTS

Sporazum u Ženevi predviđa da se što prije razoružaju sve nelegalno naoružane grupe, a nezakonito zauzeti objekati vrate pod kontrolu ukrajinskih vlasti. Proruski demonstranti koji su učestvovali u pobuni biće amnestirani, ali ne i oni za koje se utvrdi da su krivi za najteže zločine.

Po dogovoru, Kijev bi trebalo da radi na izmjenama Ustava, da se više ovlašćenja centralne vlasti prenese na regionalne uprave i da taj prenos bude jasan.

Na ulicama Donjecka, drugog po veličini grada na istoku Ukrajine, sporazum nije dočekan raširenih ruku.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk na vanrednoj sjednici vlade je rekao da će Kijev ispuniti sve odredbe sporazuma.

Jacenjuk je pozvao demonstrante da odblokiraju sve administrativne zgrade i pozvao kijevske vlasti da ispune uslov o amnestiji za one demonstrante koji napuste zgrade i polože oružje.

Jacenjuk je rekao da će ukrajinska vlada razmotriti saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom na zatvorenoj sjednici, preneo je Itar-Tas.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun pozdravio je početnu rundu diplomatskih pregovora o krizi u Ukrajini i rekao kako će potpuno sprovođenje sporazuma pomoći njenom smirivanju.

Generalni sekretar UN je ohrabren time što su sve strane pokazale sposobnost da se dogovore o jednom broju konkretnih i hitnih koraka usmjerenih ka smirivanju situacije i nalaženju mirnog rješenja krize, prenosi Itar-Tas.

Ban je uporno podvlačio da je konstruktivan i na postizanje rezultata usmjeren dijalog između svih zainteresovanih strana jedini način za postizanje mirnog rješenja, stoji u saopštenju portparola generalnog sekretara.

Ban je dodao da je situacija u Ukrajini i dalje izuzetno promjenljiva.

On očekuje da sve strane pokažu ozbiljne namjere da se angažuju na implementaciji koraka predviđenih dogovorom iz Ženeve, koji će doprinjeti trajnom rješenju krize, piše u saopštenju.

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da su Vašington i njegovi saveznici spremni za uvođenje dodatnih sankcija, ako se Moskva ne bude pridržavala datih obećanja.

U međuvremenu, NATO je saopštio da će pojačati svoje pomorske snage na Baltičkom moru, kako bi pružio zaštitu istočnoevropskim saveznicima dok traje ukrajinska kriza.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog