BiH

Ugrožen izvoz BiH u Ukrajinu

Ukoliko u Ukrajini dođe do veće eskalacije nemira, može se očekivati i smanjenje izvoza bh. robe, usluga prevoza kao i izvođenja građevinskih radova u toj državi, potvrdili su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Izvor: Nezavisne

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena između BiH i Ukrajine lani je bila "teža" od 40 miliona maraka, a stručnjaci upozoravaju da nestabilnost na bilo kojem prostoru za posljedicu može imati poremećaje na tržištu, koji se, kako ističu nadležni, obično reflektuju na smanjenje spoljnotrgovinskog poslovanja, kao i na investicijske projekte.

"U prošloj godini BiH je u Ukrajinu izvezla robu u vrijednosti 21.182.018 KM, dok je u 2012. godini izvoz u tu državu iznosio 19.724.182 maraka", naglašava Tarik Kovač, stručni saradnik za tržišne informacije u Agenciji za promociju izvoza Spoljnotrgovinske komore BiH.

Prema njegovim riječima, u strukturi izvoza robe iz BiH u Ukrajinu u prošloj godini skoro 50 odsto je riječ o izvozu lijekova, koji je bio "težak" 10 miliona maraka.

"Dodatnih 40 odsto odnosi se na naftne derivate-ulja, u iznosu od 8,76 miliona maraka. Među ostalim izvoznim proizvodima u istoj godini se nalaze obuća, dijelovi za mašine, proizvodi od aluminija i električna oprema", kaže Kovač.

On ističe da su i 2012. godine iz BiH u Ukrajinu najviše izvoženi lijekovi, naftni derivati - ulja, te obuća, ali su na spisku bili čak i i hladnjaci, kao i brodske dizalice.

Da bh. firme, koje su orijentisane ka izvozu prema Ukrajini, nemaju razloga za optimizam, slaže se i Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

"Naravno da situacija u Ukrajni može uticati na izvoz. Očigledno se radi o velikoj opasnosti da će te firme izgubiti tržište. Postoji velika šansa da tamo više ništa ne funkcioniše, jer su problemi prisutni ne samo na Krimu, već i u više drugih tačaka. Teško je očekivati da će se tamo nastaviti normalna privredna aktivnost", ističe Čičić.

Ovaj profesor podsjeća da u Ukrajini ima i radnika iz BiH, prvenstveno građevinaca.

"Ja znam da mi imamo građevinara koji su u Ukrajini, od kojih su neki i u Krimu, ali će oni vjerovatno tamo nastaviti raditi", kaže Čičić.

Slično ističe i Miloš Todorović, član Udruženja ekonomista RS - SWOT, koji ocjenjuje da će u Ukrajini, ako situacija nastavi teći ovim tokom, biti nesigurno investirati.

"Evo, već neke banke su zatvorile svoje firme u Ukrajini. Oni koji planiraju raditi tamo, ne bi trebalo da to čine sada, jer će poslovanje biti otežano. U ekonomskom smislu, zaista je problematična situacija za firme koje tamo posluju", naglašava Todorović.

Osim što u Ukrajinu izvozimo, značajan je za nas i uvoz iz te države. Prošle godine, prema zvaničnim podacima, iz Ukrajine u BiH je uvezena roba vrijedna blizu 19 miliona maraka.

Kada je o vrsti robe riječ, u najvećim količinama nam iz Ukrajine stižu, između ostalog, kameni ugalj, koks, krompir, ali i neki orašasti plodovi.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog