Zanimljivosti

Žene na ivici nervnog sloma

Pitaju me mame hoće li one biti u sledećem članku. Izgleda da ne znaju da su one u svakom članku. Neke će se možda pronaći u samom naslovu ali uprkos obećavajućem napisu ovaj članak je posvećen tatama.

izvor: karadara.net

Tatin dan

Od 8 do 4 na poslu (ako ima sreće).

Od 4 do pola 6 dolazi kući i ruča. (na putu do kuće razmišlja kako je gladan i kako mu se spava)

Od pola 6 pa do spavanja se bori za svojih pola sata sna raznim diverzijama:

- mazi bebu pokušavajući je uspavati iako se njoj igra,

- kaže da će oprati suđe kad odmori,

- presvlači se na brzinu bacajući odjeću pored korpe za veš jer hoće što prije da legne,

- gleda u jednu tačku nadajući se da će postati nevidljiv ako se dovoljno skoncetriše i da će onda napokon moći odspavati na miru,

- bude u wc-u pola sata, računajući da  ga tu niko neće ometati,

- pravi se da ne osjeti da se beba ukakila ili samo kaže “ukakila se” očekujući neku akciju od nas kako bi on sklopio oči bar na minut,

- podržava naš socijalni život sa drugim mama jer tad sigurno izlazimo sa bebom,

- hvali naše sposobnosti u mijenjaju pelena i igranju sa bebom, istovremeno pojačavajući svoju nesposobnost za isto da ne bi morao ništa da poduzima,

-na kraju, spava (više od pola sata).

Tatino veče

Nakon teškog radnog dana, brige o djetetu i interesovanju za suprugin dan, budi se i sjeda za računar ili ispred tv-a. U to se pojavljuje neka žena, koja liči na onu u koju je bio zaljubljen  i koja ga iz nekog razloga šalje tamo odakle je došao prije par desetina godina. Ta žena spominje i riječi poput odgovornost, sebičnost, kuća, dijete, ja, pita, kako, pelena, čarape, suđe, frizura, vrijeme, mjesec, umor i bog zna kakve još stvari. Tata samo zbunjeno gleda čekajući da prođe. Ta žena iznervirana njegovom hladnokrvnošću napada tamo gdje je najtanji dok ne izazove bar neku reakciju. Tada se i tati budi ponos i izgovara ono što ni u najluđem snu ne bi smio da kaže: “Pa ja sam radio danas. Umoran sam. Šta hoćeš od mene?” Na to ta žena totalno poludi i pošto je kao većina sapatnica  sklona autoagresiji, briza u plač, govori još glasnije, proklinje dan kad ga je srela, prijeti odlaskom iz kuće i na kraju lupa vratima i tugu utapa u jastuku. Tata ostaje ljut i povrijeđen ne shvatajući šta je loše uradio kad je ona njega napala. Pošto je ipak shvatio da je to bila njegova žena koja se pojavila u čudnom agregetnom stanju, odlazi za njom u sobu da izgladi stvar. Tamo zatiče svoju rasplinutu suprugu, koja rida i govori mu da izađe. On je ne sluša već radi pravi mušku stvar, tepa joj, nasmijava je i povlađuje. Kroz sline i suze je razabrao da toj njegovoj ženi nedostaje vremena za sebe i da je umorna. Dogovaraju mamin slobodan dan.

http://www.karadara.net/wp-content/uploads/2013/04/duracell2.jpg

Tata kao mama

Mama je uzela slobodan dan. Tata pazi bebu. Mama je pripremila šta će beba doručkovati, užinati i ručati. Ostavlja tati precizne upute oko spavanja i hranjenja. Pripremila je i odjeću koju će beba obući. I tati je ostavila ručak.

Tata je nahranio bebu pa su onda gledali tv. Beba je potom htjela da puže pa je tata ogradio prostor jastucima kako bi beba puzala samo u sigurnom području i nastavio da gleda tv. Beba se umorila i zaspala. Tata je sjeo za računar. Onda se beba probudila pa je tata opet nahranio. Igrali su se dok je beba jela. Tati je bilo baš ljepo. I beba je uživala. Onda se beba ukakila. Tata ju je brisao maramicom jer nije baš ljubitelj pranja guze. Beba se smijala i bila sretna. Tata je isto bio sretan jer se tako dobro brine o bebi. Onda se beba još igrala i zaspala. Tata je gledao tv.

Mama je zvala da pita šta radi beba. I mama je zvučala sretno. Rekla je da neće dugo i da se poželjela bebe. Tata je bio zbunjen ali zadovoljan. Nije mu bilo jasno kako je juče rekla da joj dosta svega a sad se poželjela bebe nakon 3 sata.

Zbunjeni tata

Mama je došla kući i zatekla opuštenog tatu dok je  beba spavala. Otišla je u kuhinju da popije vode. Tamo je zatekla hrpu suđa i izvrnute dvije ladice, umazanu hranilicu i tragove kašice po podu. Tata je sav ponosan išao za mamom i hvaleći se kako se super snašao, kako  je beba bila dobra i kako uopšte nije bilo naporno. Mama je posmatrala haos oko sebe i odlučila da sebi da oduška još jednom histerijom.

http://images.clipartof.com/small/1046836-Cartoon-Black-And-White-Outline-Design-Of-A-Caveman-Dad-Mom-And-Son.jpg

Budućnost

Mama je išla na sistematski pregled. Odlučila je da sve ispriča psihologu kad je već besplatno očekujući stručno mišljenje. Sve mu je rekla. I da je umorna, i da vodi računa o većini stvari, da joj je muž dobar ali da je nikako ne razumije. Sve.

Psiholog je rekao: “Ništa ne brinite. Tako će biti još 3 godine i onda će beba odskočiti i biće mnogo lakše.”

“Ali, ali, mi planiramo i drugu bebu.”, reče mama u nevjerici.

Psiholog je samo slegnuo ramenima.

Mama je odlučila da  promjeni boju kose.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog