Zanimljivosti

Jezero Drenova – ribolovački raj (FOTO)

Jezero Drenova je najatraktivnije mjesto za ribolov na području prnjavorske opštine. To je jedini ribolovni revir na jezeru u Republici Srpskoj.

izvor: Frontal

Udaljeno je desetak kilometara od Prnjavora u mjesnom području Drenove i Donjih Vijačana, nadaleko je poznato po kapitalnim ulovima soma i šarana.

Prije par godina, samo za jednu noć su ulovljena dva soma težine 91 i 62 kilograma. Som od 91 kilogram, dug 238 centimetara, kao preparat i danas krasi prostorije SRD u Prnjavoru. Lovljeni su šarani i amuri od po 30 kilograma, dok se u jezeru, inače bogatom bijelom ribom, lovi i štuka, smuđ, mrena, klijen itd…..

Zbog izuzetnih pretpostavki za ribolov,čiste vode i očuvane prirode, te zahvaljujući velikom angažovanju prnjavorskih ribolovaca, koji redovno uređuju ovaj prostor, Sportsko ribolovni savez RS jezero Drenovu proglasio ribolovnim revirom. 

Na jezeru koji je pod stalnim monitoringom ribočuvarske službe SRD Prnjavor, važe posebna pravila ponašanja i ribolova, obzirom da je jezero Drenova i vodozahvat prnjavorskog vodovoda. Jezero se planski poribljava, čuva i uređuje, a po svojim ulovima jedno je od najatraktivnijih mjesta za ribolov na širim prostorima.

Otvaranje ribolovne sezone na jezeru Drenova održava se svake godine, prve nedjelje mjeseca juna.

Dnevna dozvola za pecanje na ovom posebnom ribolovačkom reviru iznosi 20 KM, sedmična 50KM, mjesečna 70KM dok je godišnja 140 KM.

Na jezeru nije dozvoljeno kupanje, upotreba bilo kakvih čamaca, ali jeste kampovanje kao i roštiljanje.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog