Vijesti

"Lomonosov" i UIS potpisali sporazum o saradnji

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu /UIS/ Mitar Novaković i rektor Moskovskog državnog univerziteta "M.V. Lomonosov" akademik Viktor Antonovič Sadovničij potpisali su u Moskvi Sporazum o saradnji dva univerziteta.

Izvor:Srna

Sporazum je potpisan u kabinetu akademika Sadovničija, smještenom u Univerzitetskoj biblioteci "Lomonosova", jednoj od više stotina zgrada koje pripadaju ovom najstarijem, najvećem i najprestižnijem univerzitetu u Rusiji, na kojem se obrazuje gotovo 60.000 domaćih i inostranih studenata. 

Pozdravljajući potpisivanje Ugovora o međuuniverzitetskoj saradnji, Novaković je naglasio da za Univerzitet u Istočnom Sarajevu saradnja sa jednim od najprestižnijih univerziteta u svijetu predstavlja veliku čast i obavezu. 

"Želimo da sa `Lomonosovom` ostvarimo blisku saradnju u svim naučnim oblastima. Želimo najbolje mentore za naše mlade kadrove i uvjeren sam da smo došli na najbolje mjesto na svijetu da bismo ih našli", poručio je Novaković. 

On je pozvao Sadovničija, koji je i potpredsjednik Ruske akademije nauka i jedan od najčuvenijih svjetskih matematičara, da posjeti UIS i prisustvuje skorašnjoj proslavi Dana i krsne slave Univerziteta. 

"Želimo da ovo prijateljstvo i saradnja potraje mnogo duže i da se odvija u svim naučnim oblastima, kao i u organizaciji naučnih konferencija, te razmjeni studenata i profesora", zaključio je Novaković. 

Pozdravljajući, kako je naveo, prijatelje i braću iz Republike Srpske, akademik Sadovničij rekao je da se uvjerio da na Balkanu, posebno u zemljama bivše Jugoslavije, ima mnogo darovitih ljudi. 

"Tamo ima mnogo mojih učenika, među kojima su neki i na UIS-u. Biće nam čast da sarađujemo s tim univerzitetom, kome želimo da se ubrzano razvija", poručio je Sadovničij. 

Potpisivanju Sporazuma, koji će važiti pet godina, prisustvovali su i prorektor Univerziteta "Lomonosov" Nikolaj Vladimirovič Semin, te profesori Filozofskog fakulteta UIS-a Mirjana Vuković i Milenko Pikula, učenik akademika Sadovničija. 

U Sporazumu se navodi da je uspostavljanje saradnje u obrazovnoj, naučnoj i kulturnoj djelatnosti od velikog značaja za oba univerziteta, kao i da će doprinijeti ekonomskom i socijalnom napretku dvije zemlje. 

U dokumentu se dodaje da će Sporazum omogućiti institucionalnu razmjenu studenata, nastavnika i istraživača, te promovisati zajedničko učešće u različitim bilateralnim i multilateralnim istraživačkim i razvojnim projektima i programima. 

Ovaj sporazum će omogućiti i saradnju i zajedničko učešće dva univerziteta u organizaciji naučnih konferencija, seminara i trening – programa za istraživače i tehničko osoblje, saradnju u procesu konsultantske i tehničke pomoći i transfera tehnologija preduzećima i drugim zainteresovanim klijentima na tržištu, međusobnu razmjenu knjiga, publikacija i drugog istraživačkog i tehničkog materijala. 

Ruski državni univerzitet "M. V. Lomonosov" osnovan je 1755. godine i po značaju i prestižu mjeri se sa univerzitetima Oksford i Kembridž u Velikoj Britaniji, Sorbona u Francuskoj, te Harvard i Jejl u SAD.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog