Vijesti

Pristupanje EU podržava 85 odsto građana

SARAJEVO - Pristupanje BiH EU podržava 85 odsto anketiranih građana u BiH, tri četvrtine u Republici Srpskoj i 90 odsto u Federaciji BiH, navodi se u Informaciji o rezultatima istraživanja javnog mnjenja provedenog u februaru, koju je usvojio Savjet ministara BiH na današnjoj tematskoj sjednici posvećenoj evropskim integracijama.

izvor: Srna

U informaciji Direkcije za evropske integracije BiH navodi se da više od 85 odsto ispitanih građana ima pozitivno mišljenje o EU, što je za pet odsto više u odnosu na godinu ranije, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH. 

Da je stvaranje novih radnih mjesta najveća prednost ulaska u EU smatra 40 od 100 ispitanika, što je dva puta više u odnosu na broj građana koji misle da će ulazak u EU garantovati mir i političku stabilnost. 

Samo sedam odsto ispitanika misli da nema prednosti od ulaska u EU. 
Većina ispitanika smatra da su glavni nedostaci ulaska u EU veći troškovi života i porezi, ali je ovaj odgovor značajno manji u odnosu na istraživanje iz 2012. godine. 

Istovremeno, 10 odsto građana smatra da ulazak u EU nema nedostataka, što je znatno veći procenat u odnosu na istraživanje provedeno godinu ranije. 
Skoro dvije trećine ispitanika smatra da je borba protiv korupcije najznačajnija reforma koju treba provesti, a upoređivanjem rezultata iz proteklih istraživanja može se zaključiti da godišnja stopa rasta podrške građana za ovu reformu iznosi 10 odsto. 

Više od 35 odsto ispitanika smatra da BiH ima status potencijalnog kandidata za članstvo u EU, a 32 odsto iznosi stav da BiH pregovara o članstvu u EU. 
Da reforme treba provoditi radi stvaranja boljih uslova za život u BiH smatra 66,7 odsto ispitanika. 

Istraživanje je pokazalo da građani BiH žele biti informisani o temama u vezi sa fondovima EU, najviše o konkretnim projektima koji su finansirani sredstvima iz fondova EU. 

Samo 16 odsto ispitanika nije zainteresovano za ove teme. 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog