Republika Srpska

Počela probna proizvodnja u nevesinjskom pogonu

U Nevesinju je danas počela probna proizvodnja u novom pogonu prehrambene industrije "Svislajon" - Trebinje, a za desetak dana zvanično će početi proizvodnja novih artikala, što će omogućiti zaposlenje desetine radnika ove nerazvijene hercegovačke opštine, potvrdio je Srni generalni direktor trebinjskog "Svislajona" Tomo Bokić.

Izvor:Srna

On je istakao da će u početnoj proizvodnji u jednoj smjeni raditi šezdesetak radnika, dok će na proizvodnim linijama do kraja godine biti zaposleno njih stotinjak. 

"Sirovine, ambalaža i druga neophodna oprema su nabavljeni, a s obzirom na to da je riječ o osjetljivim i novim proizvodima koji u našoj proizvodnji u Hercegovini nisu bili zastupljeni, stručnjaci iz Milanovca će prvih mjesec dana pratiti rad zaposlenih", kaže Bokić i dodaje da ne bi trebalo biti nikakvih problema u radu, jer je jedan broj novozaposlenih bio na obuci u Milanovcu. 

Bokić naglašava da je u pogon u Nevesinju, odnosno cjelokupan projekat, od rekonstrukcije hale, kupovine savremene opreme i u druge neophodne radove uloženo oko sedam miliona evra, te da će sa novih linija u prodaju biti plasirani tetrapak sokovi, voćni napici i nektari, alkohol uz poznate brendove kompanije - viljamovku, dunju, kajsiju, te majonezu, kečap, džem i marmeladu. 

Govoreći o poslovnim rezultatima, Bokić je podsjetio da je "Svislajon" - Trebinje sa ostvarenih 67 miliona maraka u prošloj godini udvostručio prihod preduzeća u odnosu na 2012, te ostvario devet i po miliona maraka dobiti, odnosno utrostručio je. 

Veći poslovni uspjeh Bokić najavljuje za ovu godinu, za kada je, kako kaže, s obzirom na novi pogon u Nevesinju, planiran ukupan prihod od 85 do 90 miliona maraka. 

On kaže da, uglavnom, iz vlastite dobiti kompanija investira u razvoj prehrambene industrije u Hercegovini, napominjući da je vrijednost tih investicija za 2013. i 2014. godinu oko 18 miliona evra, sa zaposlenih više od 150 radnika, dok je u planu otvaranje još radnih mjesta. 

"U Trebinju je krajem prošle godine započet jedan ozbiljan projekat, koji bi trebalo da bude realizovan krajem godine, a odnosi se na proizvodnju vafla, odnosno puštanje u rad proizvodne linije sa desetak novih artikala", kaže Bokić i dodaje da investicija košta oko šest miliona evra. 

Iz ove kompanije u narednom trogodišnjem periodu najavljuju do sada najambicioznije planove i investiciju vrijednu od 35 do 40 miliona evra koliko bi koštalo pokretanje nove fabrike prehrambenih proizvoda "Trebinje 2", čime bi se stvorili uslovi za dodatnik nekoliko stotina radnih mjesta. 

"Sa oko 400 zaposlenih radnika i širokim proizvodnim asortimanom - više od 70 artikala, nastojimo da ostanemo vodeća privredna kompanija koja će uz zadržavanje postojećih kupaca kvalitetom pronaći put i na nova inostrana tržišta", istakao je Bokić, napominjući da proizvodi iz "Svislajon" pogona uglavnom idu u zemlje okruženja, zatim u Austriju, Australiju, SAD, Švedsku, Dansku, Mađarsku, Švajcarsku. 

Privredna komora Republike Srpske nedavno je proglasila "Svislajon" najuspješnijim privrednim kolektivom u Srpskoj.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog