Vijesti

Masovno tuže Srpsku

Ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković rekla je da je u posljednje vrijeme po takozvanim kolektivnim tužbama po pitanju nematerijalne ratne štete, kod sudova zaprimljeno na desetine hiljada ovakvih predmeta u kojima je kao tužena strana označena RS.

izvor: Novosti.rs

Radi se o nematerijalnoj šteti nastaloj u ratnim dejstvima, po tužbama fizičkih lica za pretrpljene fizičku i duševnu bol, umanjene životne aktivnosti i narušenosti povreda prava slobode i ličnosti koja su ta lica pretrpjela u svojstvu ratnih zarobljenika u logorima i drugim zatočeničkim objektima.

- Po ovim tužbama, u većini slučajeva sudovi u Federaciji BiH donose prvostepene presude, pozivajući se na krivične presude za ratne zločine kojima su osuđeni pripadnici VRS - napomenula je Zlatkovićeva u okviru poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini RS o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o izvršnom postupku RS.

Zlatkovićeva je rekla da su vrhovni sudovi RS, Federacije BiH i Apelacioni sud Brčko distrikta nadležnim ministarstvima pravde dostavili inicijativu da se donese zakon kojim bi bili prekinuti svi postupci za naknadu materijalne i nematerijalne štete do donošenja zakona kojim bi bilo riješeno pitanje pojma ratne štete, kao i način njene isplate.

Narodna skupština RS u srijedu je razmotrila Nacrt zakona o dopunama Zakona o izvršnom postupku RS kojim se predviđa da postupak prinudne naplate troškova krivičnog postupka provodi Poreska uprava, u slučaju kada osuđeni ne plati troškove postupka u roku određenom u odluci ili sporazumu o priznavanju krivice.

Govoreći o razlozima za donošenje ovog zakona, ministarka Zlatković podsjetila je da je Vlada Srpske formirala Radnu grupu za analizu sudskih sporova koji se vode pred sudovima zbog naknade materijalne štete. Nacrtom zakona se predviđa da se u slučajevima kada se pojavljuje više tražilaca izvršenja koji ostvaruju pravo na novčana potraživanja iz budžeta Republike, gradova i opština, tražioci namiruju redom kako ih je primio organ nadležan za izvršenje.

ZATVOR ZA PREKRŠAJ

Poslanici su u srijedu razmotrili i Nacrt zakona o prekršajima, kojim se kao novina uvode kazna zatvora i nove zaštitne mjere, koje podrazumijevaju obavezno liječenje zavisnika od alkohola i psihoaktivnih supstanci, obavezno psihijatrijsko liječenje, zabranu prisustvovanja određenim sportskim priredbama, kao i zabranu držanja i oduzimanje životinja, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona. 

Uz mjere lišavanja slobode zbog neplaćanja novčane kazne, uvodi se i zamjena novčane kazne kaznom zatvora. Nacrtom zakona predviđaju se i kazneni bodovi za prekršaje protiv bezbjednosti saobraćaja.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog