Svijet

Trgovci priznali Rusiju na Krimu

Njemački trgovinski lanac Metro i francuski Ošan na Krimu, koji su ranije bili u nadležnosti Ukrajine, biće prvi koji će preći na ruski pravni sistem.

izvor: Tanjug

Kako je Itar tasu rekao zamjenik predsjednika asocijacije Trgovina Krima Vladimir Gordon, ta dva trgovinska lanca se trenutno bave preregistracijom i nadaju se da će je završiti do 1. maja.

Krimske filijale ukrajinskih trgovinskih lanaca Furšet i Epicentar takođe prelaze u rusko pravno polje, dodao je Gordon.

To će biti prve preregistracije trgovinskih lanaca i lanac brze hrane Krima na ruska pravna lica.

Ranije je ukrajinsko odjeljenje lanca brze hrane Mek Donalds zatvorilo svoja tri restorana na Krimu, ali američka kompanija se nije izjasnila o njihovoj daljoj sudbini.

Lanac trgovine sportskom odjećom Bosko takođe je zatvorio svoje objekte na Krimu, zajedno sa ukrajinskim prodavnicama.

Dolazak na Krim je otkazala i španska grupa Inditeks, vlasnik brendova „zara“ i „berška“.

Hipermarket Ošan Simferopolj još uvijek vodi trgovinu pod imenom Ošan Ukrajina i cijene izražava u grivnama. Predstavnici Ošan Rusija nisu mogli da komentarišu kada će se preregistrovati prodavnice na Krimu.

Dva trgovinska centra Metro keš end keri u Sevastopolju i Simferopolju već rade u ime ruskog Ritejl properti 5 koji pripada strukturama njemačke Metro grupe, registrovane u Moskvi 2013. godine. U Metrou su objasnili da se krimske prodavnice nalaze pod upravom posebno registrovane kompanije, ali nisu precizirali da li su integrisane u rusku mrežu.

Police na simferopoljskom Metrou su praktično prazne, u toku je rasprodaja cijelokupnog asortimana, kupci kupuju robu u velikim količinama, javio je dopisnik Itar tasa.

Ranije je ministarstvo za ekonomski razvoj Krima najavilo da će radi obezbjeđenja mjesta za novu robu u trgovinskim centrima Metro u Simferopolju i Sevastopolju rasprodati „robu ukrajinskih proizvođača“.

Lanac Metro keš end keri privremeno je početkom aprila zatvorio dvije svoje prodavnice na Krimu „zbog inventara“. Otvorio ih je poslije tri dana sa informacijama o popustima za svu robu, navode posjetioci tih trgovinskih centara. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog