Zanimljivosti

19 nevjerovatnih fotografija holandskog sela u kojem nema puteva

Ako ste ikada poželjeli da pobjegnete od haotičnosti urbanih struktura i da nađete mir u nekom prelijepom, mirnom mjestu okruženom prirodom, savršena destinacija za vas je Giethoorn u Holandiji.

izvor: youramazingplaces.com

Prelijepa priroda, seoske kućice… U Giethoornu nema puteva i automobile, prilazi mu se samo čamcima kroz prelijepe kanale i preko brojnih drvenih mostova. 

Ovo mjesto vam nudi opuštanje. Giethoorn je postao poznat tek 1958. godine nakon što je holandski reditelj Bert Haanstra ovdje snimio svoju čuvenu komediju “Fanfare”, a sada je prava turistička atrakcija. Početkom trinaestog vijeka, Giethoorn je naseljen doseljenicima iz Mediterana.

Danas, ovo mjesto ima oko 2.600 građana koji žive u domovima na svojim privatnim ostrvima. U Giethoornu postoje razni muzeji u kojima možete dosta naučiti o životu i radu njegovih stanovnika. Tu se organizuju i brojne likovne izložbe, a postoje i posebne aktivnosti za djecu. Tokom zime, ovo mjesto je izuzetno atraktivno ljubiteljima klizanja. 

Smješteno u provinciji Overijssel, selo Giethoorn povezano je osam kilometara dugim vodem kanalima.Od Amsterdama je odaljeno 90 km, a od Haga 110. 

 

 

 


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog