Banja Luka

U Banjaluci najezda zmija poslije kiše

Obilne padavine u proteklom periodu pokrenule su zmije iz njihovih staništa, zbog čega radnici "Eko-Bela" skoro svakodnevno intervenišu i uklanjaju gmizavce.

Izvor:Nezavisne novine

Direktor preduzeća "Eko-Bel" Vladimir Šušnjar rekao je da su se zmije pojavile u naseljima Priječani i Obilićevu te na lokacijama kod starog mosta u Trnu, kao i u krugu fabrike "Incel" i na tvrđavi Kastel.

Zbog obilnih padavina došlo je do pomjeranja gmizavaca iz njihovih legala - kazao je Šušnjar i dodao da su kod starog mosta u Trnu intervenisali zbog masovne pojave zmija vodenjača.

On je istakao da se nakon obilnih padavina te sa dolaskom sunčanih dana očekuje još veća pojava gmizavaca.

Šušnjar savjetuje građanima da zelene površine i okućnice drže u što boljem redu te da ukoliko primijete zmije, to odmah prijave ekipama "Eko-Bela".

Košenjem trave i uređenjem okućnica može se spriječiti pojava gmizavaca na određenom prostoru - rekao je Šušnjar i dodao da se gmizavci najčešće zatiču na neuređenom prostoru, gdje ima puno smeća i otpada, odnosno na onim područjima gdje se ne sprovodi redovno deratizacija.

Portparol "Tamarisa" Slađana Bumbić-Damjanović rekla je da je na području grada u toku drugi krug košenja trave te dodala da radnici prilikom košenja nisu viđali zmije.

Travu trenutno kosimo u naseljima Centar 1 i 2, Borik, Nova varoš, Rosulje i Starčevica - kazala je Bumbić-Damjanović i dodala da je planirano da košenje bude završeno do 20. maja.

Iz Doma zdravlja su rekli da im se još nisu javljali pacijenti sa ujedom zmije i da raspolažu dovoljnim količinama seruma protiv zmijskog ujeda.

Svi koji zadobiju ujed zmije treba da se jave doktoru kako bi primili serum protiv zmijskog ujeda - kazali su u Domu zdravlja i dodali da većinu pacijenata zmije ujedaju u stopalo ili članak.

Deratizacija

Operativni timovi preduzeća "Eko-Bel" počeli su juče deratizaciju kod privrednih subjekata na području grada, koja će trajati do petka, 10. maja.

Deratizacija će biti sprovedena u naseljima Borik, Rosulje, Obilićevo, Lazarevo 1 i 2, Petrićevac, Paprikovac, Lauš i Centar 2 - kazali su iz Gradske uprave.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog