Tehnologija

Djeca nezaštićena na internetu

Internet je dostupan svakome, pa i djeci, koju je teško kontrolisati. Lako je naći uputstva kako se koristi droga, ili se kockati. Mališani u Užicu su u posljednji čas spriječeni da naprave eksploziv, prema uputstvu sa interneta.

Izvor:RTS

Kako saviti džoint, pušiti marihuanu, kockati se, samo su neki od lako dostupnih sadržaja na internetu. Uz mnogobrojne aplikacije, za čije korišćenje gotovo da nema ograničenja, računari i takozvani pametni telefoni mogu korisnike, iz virtuelnog, lagano da uvedu i u realni svijet - i to sviijet loših navika i problema. Najugroženiji su upravo oni koji o svemu najmanje znaju - djeca. 

Nekoliko desetogodišnjaka iz Užca pokušalo je da napravi eksploziv, ali su, na sreću, zaustavljeni na vrijeme. Potrebni sastojci i način pripreme bili su lako dostupni na internetu, baš kao i sve popularnija igrica, kojom se simulira korišćenje narkotika.

Pitanje je šta slijedi poslije takve igrice, a to je tek nekoliko primjera iz ogromne baze podataka, animacija i aplikacija za čije preuzimanje, gotovo da nema ograničenja.

"Upravo ta raznolikost ponude i dopadljivost sadržaja na internetu može da bude opasna.  Postoje i on-lajn kladionice koje mogu privući veliki broj mladih i dovesti ih u situaciju da budu zloupotrebljeni", kaže Ljubica Diković, profesor Visoke poslovno-tehničke škole u Užicu.

Djeca su uporna kada žele najsavremeniji telefon ili računar, roditelji često popustljivi , a potom i zauzeti da bi provjeravali kako se koriste. Za mnoge je to i potpuna nepoznanica.

"Samim pristupom internetu djeca ulaze u razne aplikacije, pa i najgore. Treba odrediti uzrast od kojeg djeca treba da imaju mobilne telefone", smatra studentkinja Nevena Tomić.

"Postoji mnogo i edukativnih stvari koje se mogu naći na internetu. Sve to zavisi od čovjeka, šta će da koristi", kaže student Đorđe Romandić.

Onima koji su mudro prevazišli sve slične izazove, internet je podrška u obrazovanju, sa mnoštvom mogućnosti. Najmlađi taj put tek treba da pređu.

"Najmlađe u svakom slučaju treba zaštiti. Sve zavisi od roditelja, koliko će da posveti vremena djetetu, kako će da ga usmjeri. A na kraju postoji i mogućnost filtriranja saobraćaja", kaže Đorđe Forst, saradnik u nastavi sa Visoke poslovno-tehničke škole.

"Postoji zakonska regulativa, koja to reguliše, ali problem je u efikasnom mehanizmu koji može sve to i da isprati. Treba razvijati efikasne mehanizme koji će da spriječe pojavu loših sadržaja" kaže profesor Slobodan Petrović. 

Digitalna generacija je stigla. Gotovo su samouki, sve duže isped monitora, vrebaju ih zamke digitalne ere. I to ne treba zaboraviti, baš kao ni činjenicu da postoje i mnogobrojne igrice i korisni sadržaji koji mogu biti zanimljivi, da istovremeno jačaju intelektualne sposobnosti.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog