Mundijal 2014

Grupa A: Brazil, Hrvatska, Meksiko, Kamerun

U novoj rubrici U susret Mundijalu 2014 čitaoci će imati prilike da se upoznaju sa nacionalnim selekcijama, učesnicama Svjetskog prvenstva u fudbalu, gradovima i stadionima na kojima će se igrati utakmice, a podsjetićemo se i 100 najvećih fudbalskih legendi. Slijedi predstavljanje timova grupe A.

autor: Srđan Šekara

Brazil

Brazil

Reprezentacija od koje se uvije očekuje da ide do samog kraja. A šta teka sada reći, kada su domaćin. Domaća javnost i nacija očekuje titulu i samo titulu svjetskog prvaka-sve drugo će s obzirom na strast ka fudbalu u toj zemlji poprimiti oblike nacinonalne tragedije.

Tome u prilog govori i podatak da Brazil, ikao nije igrao kvalifikacije, jer se zbog domaćinstva automatski kvalikfikovao,smijenio dva selektora Menezesa i Leaa, jer je u javnosti stvoren neizdrživ pritisak zbog nekih lošijih rezultata i igara u prijateljskim utakmicama.

Novi-stari selektor je Luis Felipe Skolari, prekaljeni stručnjak koji već ima
osvojenu titulu sa Braziliom 2002 na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji. Skolari je za prvog golmana pozvao veterana Žulia Cezara, koji je odavno prošao svoj fudbalski zenit i brani treutno za Toronto u američkoj MLS ligi koja je "sumnjivog "kvaliteta, ali od njega se i pored svega očekuje da bude na nivou kad je nosio dres milanskoh Intera.

Alternative su mu Vitor i Džeferson iz Atletiko Mineira odnosno Botafoga. Odbranu će, izvjesno je,činiti Dani Alveš, David Luiz, Tijago Silva i Marselo, i ona je u potpunom skladu sa reputacijom kakvu ima Brazil. Skolari je iznanadio javnost nepozivanjem Felipea Luisa i Mirande iz madridskog Atletika, a na njihovo mjesto "ubacio" Maksvela i Enrikea.

Na prvi pogled nepravedno, ali "imperator" se vodio logikom da stvori jasnu podjelu na "prvih" i "drugih" jedanaest, te izbjegne moguća nezadovoljstva pojedinih fudbalera na samom šampionatua i sačuva prijeko potreban mir.
Za "kvarenje" protivničke igre biće zaduženi Ramires, Fernandinjo i Paulinjo,
i to baš ovim redoslijedom, i tu i nije bilo dileme koga pozvati.

Za tri mjesta ofanzivnih veznih konkurisaće Hulk,Oskar, Nejmar i Vilijan, gdje
opet čudi da mjesta nije bilo ni na klupi za Lukasa Mouru iz PSŽ-a. Od centralnih napadača tu su veteran Fred IZ Fluminensea,koji je bio najbolji strijelac Brasileiraa, vječitog fudbalskog nomada Žoa iz Atletiko Mineira i pomalo
iznenađujuće mladog Bernarda iz Šahtjora.

Interesantno je reći da za Kaku, Ronaldinja i Pata nije bilo mjesta jer se, čini se
njima više ne vjeruje. No bez obzira na sve čini se da Skolari zna šata radi, a podjeljenih mišljenja ima i u najzabitijim fudbalskim sredinama, pa ih mora biti i u Brazilu.

Hrvatska

Croatia

Selekciju je kroz grupnu fazu kvalifikacija evrozone vodio kontroverzni Igor Štimac, i završio kao drugi u grupi, nakon čega je smjenjen zbog tri uzastopna poraza i loše igre.

Ekipu je u baražu preuzeo Niko Kovači obezbjedio Mundijal u dvomeču
protiv Islanda. Zvijezde tima su Luka Modrić iz madridskog Reala, golgeter Mario Mandžukić iz Bajerna i istinski lider Darijo Srna. Za kreaciju na sredini terena još će biti zaduženi Ivan Rakitić koji iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri sa Seviljom i "vunderkind" Mario Kovačić, koji čini se nepravedno zapostavljen u milanskom Interu.

Uz Mandžukića, prva opcija u napadu je Ivica Olić član Volfsburga. Sa klupe
će šansu čekati robusni Nikica Jelavić centarfor engleskog Hal Sitija.

I dok vezni red i napad djeluju sasvim pristojno, dotle je odbrana apsolutno
najslabiji dio tima. Na desnom beku je Domagoj Vida iz kijevskog Dinama,
na lijevom Ivan Strinić iz Dnipropetrovska-prosječni igrači, koji, da stvar bude gora, igraju u Ukrajini gdje se drugi dio prvenstva igra samo da bi se "otaljao" posao,s obzirom na dešavanja u toj zemlji.

Stoperi su Vedran Ćorluka iz moskovske Lokomotive i Dejan Lovren iz Sautemptona. Dok se za Ćorluku može reći da je stabilan odbrambeni igrač, dotle sa Lovrenom nikada niste načisto. Sezonu u Lionu, prije prelaska u Englesku, završio je sa 7 postignutih golova (svi nakon kornera), ali i 7 autogolova, zluradi će reći sve ljepši od ljepšeg.
Kako god, Hrvati će svoju šansu za prolaz u drugi krug tražiti protiv Meksika i
Kameruna, selekcija ravnih njima.

Ako sud u Lozani, koji zasjeda dok pišem ove redove, oslobodi Šimunića odgovorosti zbog nacističkog pozdrava i suspenzije Fifa,vjerovatno će  se i on naći na spisku. Bilo njega tamo ili ne, to neće bitnije uticati na snagu Hrvatske.

Meksiko

Mexico

Sombrerosi umalo da propuste Mundijal.U posljednjem kolu KONKAKAF zone
kvalifikacija Panama je do devedesetog minuta vodila protiv SAD-a sa 2:1,a onda
Amerikanci postižu dva gola u nadokandi vremena i bacaju u očaj Panamce ,a kartu za Brazil Uručuju Meksiku.

Iako na papiru najjača selekcija Srednje i Sjeverne Amerike imali su brojne turbulencije pa je kvalifikacije počeo Hoze Manuel de la Tore, nastavio Viktor Manuel Vučetić, a završio Migel Erera, koji će voditi selekciju i u Brazilu.

Na golu će biti Giljermo Očoa iz Ajčia-najslabije ekipe francuske Lige 1.
Stub odbrane je kapiten Rafael Markez,koji će u Brazilu igrati sa 37 godina.
Za kreaciju igre zaduženi će biti Ektor Erera iz Porta, nesumnjivo igrač velikog
potencijala, ali za razliku od Markeza malog iskustva, 17 godina je mlađi od kapitena.

Pored njega očekuje se da ekipu "pokrenu" Andres Gvardado, igrač Valensije na
pozajmici u Leverkuzenu, i nikada dokazani Đovani dos Santos. Velike primjedbe meksička javnost ima na igru Karlosa Vele iz Sosijedada, kome zamjeraju da je nezainteresovan za kampanju reprezentacije.

Najveća zvijezda tima je nesumnjivo Ćićarito Ernandez iz Mančester Junajteda,
koji je najbolji strijelac ove generacije. Problem mu može biti što u Mančesteru
nije mnogo igrao proteklu sezonu. Očekuje se da mu društvo u napadu pravi nacionalni heroj iz Londona Oribe Peralta.

Meksikanci će svima biti tvrd orah, sa realnim šansama za prolaz u drugi krug.
Igraju čvrsto u formaciji 5-3-2, sa izrazitom orijentacijom na kontranapade.

Kamerun

Cameroon

Ova reprezentacija je veoma lako prošla svoje kvalifikacione protivnike.
Vodi je njemački stručnjak, malo poznat široj javnosti, Folker Finke.
Okosnica tima, kao i uvijek, su igrači koji su ponikli u francuskim fudbalskim
akademijama.

Na vjerovatno posljednjoj reprezentativnoj akciji Samuel Eto, neprikosnoveni lider ekipe, predvodiće "lavove"koji, ako se ispune neki preduslovi, imaju čemu da se nadaju.

Go će čuvati iskusni izuzetno sigurni Čarls Itanđe. Kvartet ispred njega čini se sasvim dobrim. A čine ga: Aurelija Čeđu iz Glatasaraja, Nikolas N'Kulu iz Marselja, Anri Bedima iz Liona i Benoa Asu-Ekoto iz Totenhema.

U sredini glavnu riječ će imati Stiven M'Bija iz Sevilje, koji je eksplodirao pred kraj sezone i čini se da je u najboljoj formi od svih svojih kolega iz reprezentacije. Društvo Etou u napadu praviće igrač njemačkog Majnca Maksim Čupo-Moting, koji bi sljedeće sezone mogao da zaigra u većem klubu.

Kvalitet Kameruna je što se ne plaše niti jedne ekipe, pa ni najjačih-što je
uspio da im "usadi" kontroverzni Nijemac Finke.

Snaga, brzina, eksplozivnost karaktersitike sa kojima bi mogli da naprave dar-mar, samo ako ispune uslov poštovanja discipline u igri, što je genaralno mana svih afričkih selekcija.

Raspored i satnica utakmica u grupi A

12 Jun 2014 -22:00
Arena  Sao Paulo    
Sao Paulo  

Brazil-Hrvatska


13 Jun 2014 - 18:00
Stadion Dunjas
Natal                

Meksiko-Kamerun


17 Jun 2014 - 21:00
Stadion Kastelao
Fortaleza        

Brazil-Meksiko


18 Jun 2014 - 00:00
Arena Amazonia
Manaus         

Kamerun-Hrvatska


23 Jun 2014 - 22:00
Arena Pernambuko
Resife          

Hrvatska-Meksiko


23 Jun 2014 - 22:00
StadionNacional
Brazilija     

Kamerun-Brazil

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog