Zanimljivosti

Ova svjetska čuda će vas ostaviti bez daha - Pogledajte i zašto! (FOTO)

Velika svjetska čuda su skup nevjerovatnih struktura i prirodnih “kreacija” iz cijelog svijeta, od formiranja dimnjaka na Kapadokiji do stvaranja glinenih armija.

izvor: Telegraf.rs

Vodič “Lonli plenet” je posvetio po najmanje 4 stranice knjige svakom čudu, sa fantastičnim fotografijama i detaljnim ilustracijama koje daju čitaocu uvid u njegovo stvaranje.

U daljem tekstu, predstavićemo vam neka od svjetskih čuda koja očaravaju ljude širom planete.


Viktorijini vodopadi spadaju među najljepše vodopade na svijetu. Nalaze se na Zambeziju, graničnoj rijeci između Zambije i Zimbabvea. Vodopadi su široki preko 1,5 kilometara sa padom od 128 metara. Dejvid Livingston, škotski istraživač, otkrio je vodopade 1855. godine i nazvao ih po kraljici Viktoriji, iako je lokalno ime vodopada “Dim koji grmi”.


Tadž Mahal je građevina u Agri u Indiji, izgrađena između 1631. i 1654. godine. Gradilo ju je 22.000 ljudi. Šah Džahan je naredio izgradnju ovog mauzoleja za svoju omiljenu ženu, Ardžumand Bano Begum, koja je poznatija kao Mumtaz Mahal. Tadž Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture, stila koji kombinuje elemente persijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova.


Kineski zid je najveća građevina na svijetu. Proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora, sa ukupnom dužinom od 8.851 kilometara, visinom od 10 do 16 metara, širinom od 8 metara, i predstavlja najduži zid na svijetu i najveći odbrambeni objekat. Po izvorima više manjih zidova, došlo se do podataka da je počeo da se gradi u 5. vijeku prije nove ere. Građen je od zemlje, kamena i cigle, a njegova gradnja trajala je s prekidima u izgradnji i rušenjima, sve do 17. vijeka. Danas je Kineski zid najveća i najpoznatija turistička atrakcija Kine.


Aja Sofija ili Svijeta Sofija, poznata i kao Crkva svete mudrosti, je osvajanjem Vizantijskog carstva od strane Turaka pretvorena u džamiju u Istanbulu, nekadašnjem Konstantinopolju (Carigradu), a zatim pretvorena u muzej 1935. po odluci Kemala Ataturka. Arhitekte ovog izvanrednog građevinskog dostignuća bili su Antemije iz Tralesa i Isidor iz Mileta. Sagrađena je 537. godine, ali radovi su počeli 532. Služila je kao pravoslavna crkva do 1204. godine, kada je bila pretvorena u katoličku crkvu. Opet je 1261. pretvorena u pravoslavnu crkvu. Godine 1453. je konačno pretvorena u džamiju.


Dalol je vulkanski krater smješten u pustinji Danakila, sjeveroistočno od područja Erta Alea u Etiopiji. Ovaj krater je nastao u epohi miocen, a dovršen je freatskom erupcijom 1926. Ovo je najniži aktivni vulkan na svijetu koji je smješten 82 metara ispod nivoa mora. Dalol je ime mnogobrojnih vrućih izvora i nekoliko gejzira. Zemljište ima vrlo nizak pH1 vrijednost, zahvaljujući gvozdenim i sumpornim oksidima. Mjesto umnogome nalikuje nacionalnom parku Jelouston u Americi. Na dnu kratera smješteno je i malo jezero.


Prolaz divova je područje od 40.000 spojenih bazaltnih stubova koji su nastali vulkanskom erupcijom u paleogenu, prije 50-60 miliona godina. Nalazi se u okrugu Antrim na sjeveroistočnoj obali Sjeverne Irske, oko 3 kilometara sjeverno od grada Bušmilsa. Godine 1986. upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Evropi kao jedinstven primjer brzog hlađenja bazaltne lave, prodirujući kroz krečnjačku platformu.


Ratnici od terakote ili Glineni ratnici je kolekcija od preko 7.000 skulptura vojnika i konja napravljenih od gline, nađena u grobnici prvog kineskog cara, Ćin Š’ huanga. Sve skulpture imaju prirodnu veličinu. Kolekcija skulptura se nalazila u grobnici i bila je zakopana zajedno sa Ćin Š’ huangom, koji je ujedinio Kinu 221. godine prije nove ere. Ratnici od terakotre su otkriveni u martu 1974. U vrijeme kad je car Ćin Š’ huang umro i bio sahranjen, skulpture su pokopane zajedno s njim, jer se vjerovalo da će tako i nakon smrti car imati vojsku kojom može da zapovijeda. Skulpture gledaju ka istoku i nalaze se u borbenoj formaciji.


Ngorongoro je gejzir ugaslog vulkana u istoimenoj oblasti pokrajine Aruša u Tanzaniji. Godine 1979. ovo područje je upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi zbog zaštite njegove jedinstvene bioraznolikosti mnogih ugroženih životinjskih vrsta, ali i dokaza o pristustvu ranih ljudi od prije oko 3,6 miliona godina. Krater Ngorongoroa je najveći gejzir na svijetu, površine 260 kilometara kvadratnih i dubine 610 metara, i pretpostavlja se da je nastala urušavanjem vulkana visokog od 4.500-5.800 metara prije oko 2,5-3 miliona godina. U središtu se nalazi sezonsko slano jezero kojeg Masai zovu Makat, što znači “so”.


Kilaue je jedan od pet vulkana na ostrvu Havaji. Riječ Kilaue u prevodu sa havajskog jezika znači “izbacivati mnogo”. Jedan je od najaktivnijih i turistički najposećenijih vulkana na Zemlji. Kilaue je proradila 1979, a od 1983. lava se izliva gotovo neprestano. Erupcije Kilaue uništile su tri priobalna grada, ali je lava izlivena u okean i stvorila stotine hektara novog kopna. Erupcija iz 1990. prekrila je ribarski gradić Kalapana desetometarskim slojem lave. Samo nekoliko građevina uspjelo je da se sačuva.


Palata Potala je kompleks spojenih građevina u Lasi, Tibet, koje su činile zimsku rezidenciju Dalaj Lame još od 7. vijeka, a palatu od polovine 17. vijeka, sve do kineske invazije 1959. godine kada je Tenzin Gjatso prebjegao u Daramsalu u Indiji. Palata Potala je nazvana po planini Potala s koje podstiče Avalokitesvare (Gospod koji gleda odozgo). Palata simbolizuje tibetanski budizam i centralno je mjesto tradicionalne tibetske administracije. Kompleks se sastoji od Bijele i Crvene palate sa pripadajućim zgradama, izgrađeni na Crvenoj planini u središtu Lasa doline, na visini od 3.700 metara.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog