Tehnologija

Na ovaj način 300 stranica možete pročitati za 77 minuta

Način na koji ćemo čitati knjige promijeniće aplikacija Spritz. Pomoću nje ćemo knjigu od 300 stranica moći pročitati za manje od 77 minuta.

izvor: Dnevnik.hr

Nevjerovatno brzo čitanje moguće je ostvariti korišćenjem aplikacije Spritz jer nema potrebe za pomicanjem očiju, piše The Christian Science Monitor.

Aplikacija je za sada dostupna samo na Galaxy S5 smartphonu i Gear Fit pametnom satu, ali uskoro ćemo cijelu knjigu moći pročitati u izrazito kratkom vremenu i na drugim platformama.

Naime, svaka riječ koju pročitamo ima ORP (Optimal Recognition Point), odnosno optimalnu tačku prepoznavanja. ORP je uglavnom na lijevoj strani riječi i kako čitamo, naše oči prelaze s jedne na drugu, često preskačući kraće riječi.

Nakon što oči pronađu ORP, mozak automatski počinje obrađivati značenje riječi koju gledamo. Spritz pokazuje ORP crvenom bojom, a pozicija riječi je uvijek na istom mjestu što znači da nemamo potrebu za pomicanjem očiju. Uz pomoć aplikacije nema potrebe za skrolanjem ili zumiranjem.

Prosječna osoba u jednoj minuti pročita 200 do 400 riječi, a ako koristimo ovu aplikaciju, za to vrijeme moći ćemo pročitati i do 1.000 riječi.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog