Mundijal 2014

Stadion Nacional i grad Brazilija

Malo brazilskih gradova može da se poredi sa glavnim gradom Brazila što se tiče arhitektonskih rješenja.

autor: Srđan Šekara

Upravo takav impozantan objekat je i stadion Nacional ili Mane Gariča, koji ima 68.009 sjedećih mjesta. Drugi je najveći stadion u Brazilu od svih stadiona na kojima će se igrati Svjetsko prvenstvo 2014. Građen je od nezagađujćeg vrsta karbona i recikliranih materijala, i to je još jedan u nizu ekoloških građevinskih projekata, u čemu je Brazil apsolutni lider u svijetu. Stadion će biti domaćin sedam utakmica na Svjetskom kupu uključujući i jednu četvrtfinalnu. Ovo je inače treći u nizu stadion u Braziliji, pored Serehaa na koje utakmice igra lokalni fudbalski klub Braziljeirense, kao i nedavno obnovljeni Bereao stadion.

Brazilija, Trg tri vlasti

Izgradnja ovoga ultra modernog grada, smještenog u centralnom Brazilu, počela je 1956. godine, a zvanično je proglašeno osnivanje grada 1960. godine. Grad je pravljen planski i sa osnovnim ciljem, a to je da rastereti i zamjeni Rio de Ženeiro kao prestonicu zemlje, te je kao rezultat toga većina državne administracije prešla u Braziliju. Ideja da se napravi ovakakv grad daleko od obale rodila se 1822. godine, odmah nakon što je Brazil stekao nezavisnost. 

Takav projekat je imao za namjeru da takav grad predstavlja prekretnicu u brazilskoj istoriji i promjenu državnog statusa iz kolonijalne zemlje u nezavisnu državu. Jedan od glavnih gradskih aspekata jesu široke avenije koje okružuju obje svoje administrativne zgrade i dva okruga čija su zapravo sjedišta. Glavna arhitektonska rješenja su djelo Oskara Nimajera. Brazilija se smatra avangardom među gradovima zbog svojih urbanističkih rješenja i to je jedini grad koji je izgrađen u 20. vijeku, a da je je proglašen svjetskom baštinom pod zaštitom UNESCO-a.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog