Tehnologija

Kako su na početku izgledali Apple, Nokia, IBM...

Pogledajte prvobitne logoe najvećih svjetskih IT kompanija i kako oni izgledaju danas.

izvor: mondo.rs

Na The Next Web portalu naišli smo na tekst o starim logotipima poznatih IT kompanija i došli na ideju da uporedimo kako su oni izgledali u vrijeme nastanka tih firmi ili čak ranije, i danas, kada u mislima odmah pri pomenu tih kompanija imamo i vizuelni podsjetnik na ove IT divove.

Sa lijeve strane slike je stari, a sa desne novi logo svake od kompanija.

Apple


Prvi Apple logo iz 1976. godine prezentuje Isaka Njutna i njegovu filozofsku ideju o puovanju misli. Moderni Apple logo nije uvijek bio jednobojan i prošao je nekoliko kolorističkif faza, pa je u jednoj bio obojen i duginim bojama. Pogledajte na linku.

IBM


IBM je 1888. bio poznat pod imenom "International Time Recording Company" i proizvodio je vage, mašine za sječenje mesa i druge "nekompjuterske" proizvode i iz tog perioda je i ovaj logo. Tek 1924. godine kompanija je preimenovana u danas poznatu "International Business Machines".

Canon


Canon je 1934. godine nastao po imenom Kwanon u "Precision Optical Instruments Laboratory" kompaniji, a osnovala su ga dva japanska korisnika, koji su konstruisali prvu Kwanon kameru.

Microsoft


Disko era, takav i logo - Microsoft je na početku, ali prije prvog zvaničnog logotipa, koji je prezentovan 1982. godine, imao ovakav logo, koji je simbolizovao orijentaciju kompanije na mikroprocesore i softver. Prvo ime Microsofta bilo je Micro-Soft. Moderni logo s desne strane nastao je 2012. godine.

Motorola


Tokom 1930. godine kompanija "Galvin Manufacturing Corporation" predstavila je vrlo popularni automobilski radio sa Motorola potpisom. Ime je izvedeno od riječi "motor" i "ola", a logo sa desne strane predstavljen je 2012. godine kada je Motorola još bila u vlasništvu Googla. Ova kompanija sada se nalazi u Lenovo vlasništvu, koji ju je otkupio od Googla ove godine.

Nokia


Tužno je ili možda, ipak nije, što se preskače čitava jedna era u kojoj je Nokia bila najprepoznatljivija, ali tako je danas. Microsoft je kupio Nokiju za 7.2 milijarde dolara i Nokia logo je otišao u istoriju. Nokia se sada zove Microsoft Mobile. Prvi logo koji vidite na slici simboliše jedan od "ranih" poslova kompanije, kada je ona nosila ime po jednom finskom gradiću.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog