Mundijal 2014

Grupa C: Kolumbija, Grčka, Obala Slonovače, Japan

Kolumbija - Nisu uspjeli sa Valderamom, nisu uspjeli sa Asprljom, hoće li sa Falkaom?

piše: Srđan Šekara


Kada je imao prelom noge, početkom godine, prognoze za učešće Falkaa na Svjetskom kupu nisu bile obećavajuće. Ipak prema posljednim saznanjima o stanju povrede "El Tigre" se oporavlja brže, i sve su prilike da će biti spreman za "Mundijal". Međutim, nije snaga Kolumbije ovaj put samo u jednom igraču. Djeluje da tim može mnogo, a selektor Hoze Pekerman ne skriva visoke ambicije, za koje ima i pokriće u igračkom sastavu. Ekipa djeluje zaista potentno.

Društvo Falkau u napadu praviće napadač Porta Džekson Martinez. Zamjene će biti novi igrač Dortmunda Adrijan Ramos - treći strijelac Bundeslige, i Luis Murijel iz italijanskog Udinezea. Čini se da Kolumbija nikada u istoriji nije imala kvalitetnije igrače u veznom redu. Mozak tima je Džejms Rodrigez najveća zvijezda, poslije Falkaa, zatim iskusni Fredi Guvarin iz milanskog Intera, zvijezda u najavi Hoze Fernando Kintero iz Porta i Teofilo Gutijerez iz slvanog River Plejta, čovjek koji je inače bio povezan sa kriminalom dok je živio u Barankilji u Kolumbiji.

Odbrana čvrsta, jaka ,iskusna, ali i spora. Evo i zašto, Jepes ima 37 godina, Luis Perea 35, Zapata 32, a prosjek malo vadi Armero sa 26 godina. Ali i kao takvi ulivaju sigurnost ispred gola koji će čuvati Ospina iz francuske Nice.

Nikada nisu bili jači, i zasigurno su favoriti svoje grupe.

Grčka


Od kako su napravili senzaciju osvajanjem Evropskog prvenstva 2004. u Portugalu pod vođstvom Ota Rehagela, redovni su učesnici svih evropskih i svjetskih prvenstava. Mnogi bi rekli - više sreće nego fudbalskog umijeća, s obzirom da u žrijebu za kvalifikacije uvijek "dobro prođu".

Materijal sa kojim raspolaže Fernando Santoš i nije tako loš. Naravno, ne treba očekivati od Grka lepršavu igru i goleade.

Na golu će, poslije neprikosnovenog Nikopolidisa koji je u penziji, stajati Corvas ili Cavelas, a šansu bi mogao da dobije i mladi Kapino iz "Sveatinskog".

Četvorku u odbrani činiće bivši i sadašnji igrači Olimpijakosa: desno Torosidis koji je u Romi, lijevo Holebas čiji je otac Urugvajac, centralni bekovi Manolas i Papastopulos koji je član Dortmunda. Dva defanzivna vezna, takođe igrači neprikosnovenog kluba iz Pireja, Manijetis i Samaris, a uz nih će biti i "neuništivi" Karagunis, koji i sa 40 godina igra sa uspjehom u Engleskoj.

Napad će predvoditi Fulamov Kostas Mitroglu, uz podršku Paokovog Salpingidisa i "kelta" Samarasa.

I to je to. Osim protiv Japana, Grci će morati igrati klasičan "bunker", i teško da mogu bar jednom više da pogode mrežu svojih rivala, u odnosu na eventualno primljene golove.

Osim njih niko ne vjeruje u prolaz dalje.

Obala Slonovače


Na prethodna dva Svjetska prvenstva nisu imali sreće sa žrijebom grupa. Ovaj put su dobili grupu po mjeri. Uz Kolumbiju, već su viđeni u osmini finala. Bivši francuski reprezentativac Sabri Lamuši je selektor.

Tim koji u svojim redovima ima Drogbu, Žervinja i Jaju Turea može da pobijedi bilo koga. Na golu je vetraen Bari sa 34. godine, ispred njega bivši "topdžija " Ebue, iskusni Kolo Ture, Tijen i "švabo" Artur Boka. Didije Zokora i Romarik su prekaljeni internacionalci u najačim evropskim ligama. Zokora je trenutno u Trabzonu, nakon Totenhema i Sent Etjena, a Romarik je nakon Sevilje u korzikanskoj Bastiji. Ovaj dvojac će dati potrebnu čvrstinu na sredini terena i biti značajan osigurač ispred odbrane.

Čovjek koji će biti spona odbrane i napada je "građanin" Jaja Ture. Udarne igle uz Didijea Drogbu su Romin Žervinjo i Salomon Kalu iz Lila. Nije isključeno da zablista i neki trenutno anonimni igrač za evropsko podneblje.

Japan


U Evropi vlada prava najezda japanskih fudbalera, igraju u gotovo svakoj ligi, od najslabijih do onih renomiranih. Nakon više od decenije koju su u reperezentaciji obilježili Nakata i Nakamura, sada su tu neki novi igrači.

Selektor Alberto Zakeroni forsira sistem igre 3-4-3. Zvijezda ove reprezentacije je dosadšnji fudbaler CSKA, i nova desetka Milana, Keisuke Honda, koji se još uvijek nije pronašao u novoj sredini. Tu je i Šinđi Kagava iz Mančester Junajteda, ova sezona je protekla nezapaženo kada je ovaj fudbaler u pitanju, kojeg je svojevremo Dortmund doveo u svoje redove iz japanskog drugoloigaša za transfer od 5.000 dolara.

A potom ga prodao Junajtedu za 17.000.000 dolara. Uz njih su tu i Inui iz Ajntrahta i Okazaki iz Majnca. Bokove će odiguravati Šalkeov Učida po desnom i Interov Nagatomo po lijevom. U napadu je "viđen" Tamada.

Jedno je sigurno, svi će protiv Japana morati dobro da se potrude, ukoliko žele da ih savladaju.

Raspored i satnica utakmica u grupi C:

14. jun 2014. - 18:00

Stadion Mineirao

Belo Horizonte   Kolumbija-Grčka

 

14. jun 2014. - 03:00

Arena Pernambuko

Resife   Obala Slonovače-Japan

 

19. jun 2014. -18:00

Stadion Nacional

Brazilija   Kolumbija-Obala Slonovače

 

19. jun 2014. - 00:00

Stadion  Dunjas

Natal   Japan-Grčka

 

24. jun 2014. - 22:00

Arena Pantanal

Kuijaba   Japan-Kolumbija

 

24. jun 2014. - 22:00

Stadion Kastelao

Fortaleza   Grčka -Obala Slonovače

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog