Banja Luka

Socijalne slučajeve uzrokovane poplavama prijaviti Centru za socijalni rad

Nakon što se voda povukla sa područja Banjaluke isplivale su mnoge informacije o socijalno ugroženim porodicama čije je domove voda uništila. O mnogima su informacije kružile putem društvenih mreža, a na taj način angažovani su volonteri da im pomognu u ovoj teškoj situaciji.

izvor: Frontal

Pitali smo se gdje je u svemu tome Centar za socijalni rad i zašto, čim se voda povukla, pomoć nije usmjerena na korisnike prava iz socijalne zaštite? 

Iz Centra za socijalni rad rekli su nam da je s proglašenjem vanrednog stanja Centar Banjaluka, u skladu sa odlukom Republičkog kriznog štaba i kriznog štaba Grada Banjaluka, uključen u aktivnosti vezane za pomoć i zbrinjavanje lica koja su se našla u stanju socijalne potrebe uzrokovano elementarnom nepogodom.

“Trenutno je u Banjaluci u toku čišćenje terena koji su bili zahvaćeni poplavom, te snimanje stanja i detekcija potreba lica čija je imovina bila ugrožena ili je uništena elementarnom nepogodom”, objasnili su iz Centra za socijalni rad.

Kada je u pitanju konkretan slučaj dječaka iz Budžaka koji živi s bolesnom majkom, a o kojem se prvi put saznalo preko društvene mreže Facebook, iz Centra su nam rekli da se njihov stručni tim trenutno nalazi na terenu.

“Nakon i tokom terenske posjete stručni tim Centra izvršiće procjenu, te sačiniti plan mjera za zbrinjavanje”, oni su dodali da stručni radnici Centra vrše obilaske ranijih korisnika prava iz socijalne zaštite koji su nastanjeni u mjesnim zajednicama koje su zahvaćene poplavom.

Kada su u pitanju socijalni slučajevi kojima je poplava dodatno otežala život, te oni koji su se sada našli u stanju socijalne potrebe, iz Centra poručuju da su 24 sata dostupni građanima dok traje vanredno stanje.

“Od 07:00 do 20:00 smo dostupni na dežurni tel 051/348-510 na adresi Gundulićeva 31 i od 20:00- 07:00 na tel 065/268-505 putem dežurstva. Trenutno se najveći broj aktivnosti pored snimanja stanja na terenu odnosi na dostavljanj hrane, vode i lijekova, neposrednog zbrinjavanja korisnika te posredovanju u ostvarivanju prava i organizovanja akcije čišćenja (koordinirane akcije sa kriznim štabom Banja Luka)”.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog