Mundijal 2014

Stadion Pantanal i grad Kuijaba

Kuijaba je glavni grad države Mato Groso,i nalazi se u samom središtu Južne Amerike podjednako udaljena i od Tihog i od Atlantskog okeana, po 2.000 km.

piše: Srđan Šekara

Osnovana je 1719., tokom brazilske "zlatne groznice". Tokom 250 godina Kuijaba je bio mali izolovan, grad,a tek u 20om vijeku kada vlada odlučuje da razvija unutrašnjost zemlje, što je rezultiralo modernim saobraćajnicama koje povezuju državu Mato Groso sa državama Goijas i Sao Paulo.

Kuijaba je idealno mjesto za turističke posjete zbog svog geografskog položaja,  i to je mjesto gdje se isprepliću savane, močvara pantanal i rijeka Amazon, u mjestu Čaipada Gimaraeš.

Stadion Pantanal


Stadion je posebno izgrađen za FIFA Svjetski kup 2014. u Brazilu, zbog toga što je domaćin želio da svi djelovi zemlje budu reprezentovani kao domaćini utakmica. Ovaj stadion zbog načina na koji je građen od drveta i recikliranog materijala (čime je ova država itekako bogata) dobio je nadimak "O". 42.968 je kapacitet kojim se ovaj stadion može pohvaliti.

Stadion je multifunkcionalan,i nakon završetka šampionata biće izmjenjen kapacitet, pa će ovaj stadion biti domaćin različitih kulturnih manifestacija i izložbeni prostor.

Ovaj novoizgrađeni obajekat biće dom lokalnog kluba Miksto.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog