Mundijal 2014

Grad Koritiba - stadion Baikada

Grad Koritiba je najbolji primjer snažnog ekonomskog i privrednog rasta Brazila.

piše: Srđan Šekara

Pošto je proglašen za prestonicu države Parana 1853. godine,grad je prošao kroz nekoliko razvojnih faza, i striktnog poštovanja urbanističkih planova, a sve sa ciljem da se izbjegne nekontrolisani rast kako stanovništva, tako i "divlje gradnje". Postao je međunarodni uzor po pitanju organizovanja saobraćaja, kako gradskog tako i transportnog, kao i u očuvanju životne sredine.

Koritiba je sada najnaseljeniji grad u južnom regionu Brazila sa 1.8 miliona stanovnika, a privreda ovog grada je četvrta u zemlji u pogledu učešća u bruto društvenom proizvodu.

Visokoprofilni grad u pogledu očuvanja i promovisanja kulturnih spomenika i nasljedstva, kao i po brojnosti parkova koji obiluju zelenim površinama.

Koritibljani mnogo svog kulturnog nasljeđa vuku iz doba 19. vijeka i migracija iz Evrope, kada su u velikom broju grad naselili emigranti iz Italije, Njemačke, Poljske i Ukrajine.

Stadion Baikada


Ovaj stadion smatra se najmodernijim i najbolje postavljenim stadionim u Brazli. To je multifunkcionalan objekat, koji je izgrađen prvo 1914. godine.

Na njemu igra brazilski prvoligaš Atletiko Paranense. Stadion je prvu rekonstrukciju imao 1999. godine. Kada je Brazil aplicirao za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2014, već tada se znalo da će, pored najvećih i najpoznatijih stadiona u Brazilu, i Koritiba sa stadionom Baikada biti grad domaćin.

Na Baikadi će se odigrati četiri meča grupne faze.

Posljednja rekonstrukcija stadiona je počela 2012. godine, povećan je broj mjesta, pa tako kapacitet Baikade iznosi 38 533 sjedećih mjesta

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog