Zanimljivosti

Mapa stereotipa svijeta: BiH područje Alaha

Umjetnik Martin Vargic stvorio je mapu svijeta koja prikazuje preko 1.800 predrasuda o zemljama, regionima, morima i okeanima i apsurd toga kako čovječanstvo bez prevelikih problema može da otpiše određene oblasti naše planete.

Stvaranje standardne političke mape trajalo je tri mjeseca, uz korišćenje javno dostupnih geografskih podataka, dok je na same predrasude potrošeno još mjesec i po.

Mapa je izuzetno detaljna i izuzetno opširna, ali je svakako vrijedi pogledati, prenosi B92.

Ona prikazuje Srbiju kao "ratnu zonu", Crnu Goru kao "ništa", BiH kao područje Alaha, a Hrvatsku kao „redovnog negativca“, Norvešku kao sinonim za njenu metal-scenu, Rusija je povezana sa drogom krokodil, dok je Kanada za mnoge, barem sudeći po predrasudama, zemlja hokeja i irvasa.

Međutim, Vargic je naglasio da nije saglasan sa ovim stereotipima, od kojih su mnogi bazirani na pojednostavljivanju i dodao da su mnogi od njih uglavnom karakteristični za Zapadnjake.

Po njemu, i sama mapa je stereotip stereotipa, s obzirom na to da je zasnovana na ubeđenjima određenih osoba i načinu na koji oni posmatraju svijet.

Vargic planira da unaprijedi mapu u narednom periodu, ubacujući znatno više kulturoloških i geografskih razlika, kao i određene reference iz pop kulture.  

Pogledajte kompletnu mapu stereotipa u punoj rezoluciji

izvor: B92

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog