Mundijal 2014

Grupa E: Švajcarska, Francuska, Ekvador, Honduras

Švajcarska - Reprezentacija države, koja je san svih potencijalnih "gastarbajtera", lako je prošla kvalifikacije, ali u društvu Albanije, Slovenije, Norveške...to i nije bio bog zna kakav podvig.

piše: Srđan Šekara


Od autohtonih Švajcaraca tu su samo Šer, Lihtštajner, Cigler i Von Bergen. Svi ostali su djeca emigranata.

Na golu je neprikosnoven Dijego Benaljo, sa odličnom sezonom u Volfsburgu kojem je za bod izmakla Liga šampiona. Pozicija desnog spoljnjeg igrača rezervisan je Juventusovog ful-beka Stefana Lihtštajnera, a lijeva za još jednog "vuka" Rodrigeza. Za dvojac centralnih bekova konkurišu dvojica bivših "tobdžija" Đuru, koji je sad u HSV-u, Senderos trenutno igrač Valensije, i dvojica "domaćih", Šer iz šampiona Bazela i Von Bergen iz vicešampiona Jang Bojsa. U kvalifikacijama najveći teret su iznijela potonja dvojica.

"Srce" veznog reda "bankara" su trojica Albanaca i jedan Turčin. Dodatnu kompaktnost ove linije tima daje i činjenica da trojica igrača igraju već par godina zajedno u Napoliju. Dakle, tu je Hicfildu izbor i njajlakši, a to su : Gokhan Inler, Blerim Džemaili, Valon Behrami sva trojica "napolitanci" i prvo ime, član minhenskog Bajerna Artem Šaćiri. Uz njih treba pomenuti i Granita Džaku iz Menhengladbaha.

Napad će predvoditi Hrvat Josip Drmić, koji je u Nirnbergu, koji je ispao u "Cvajtu", postigao 11 golova, što ga je preporučilo njegovom novom klubu - "farmaceutima" iz Leverkuzena.

Ova reprezentacija je uvijek tu negdje oko i na velikim takmičenjima, ali bez konkretnog učinka u smislu postizanja iole zapaženijeg plasmana. U grupi sa Francuzima, Ekvadorom i Hondurasom sigurno je da mogu dalje. Ipak treba reći, možda i osnovno. A to je da je, i pored solidnog igračkog kadra, najveću snagu ove reprezentacije predstavlja selektor Otmar Hicfild.

Domet ove selekcije, ne bi trebalo da bude više od drugog kruga.

Francuska


Nakon fantastične generacije predvođene Zinedinom Zidanom, i niza neuspjeha nakon nje, čini se da su "trikolori" konačno dobili nova imena od kojih može da se očekuje i nešto više u smislu plasmana.

Prva asocijacija na "galske pijetlove" je Frenk Riberi, međutim tu ima i niz fudbalera, koji po mom skromnom mišljenju mogu učiniti više od pomenutog krilnog napadača.

Selektor Didije Dešamp, iskristalisao je prvi tim za koji konkurišu 1-15 igrača.

Ugo Ljoris je sigurna "jedinica". Sa lijeva na desno u odbrani su: Evra, kojem je istekao ugovor sa Mančester Junjtedom, Mamadu Sako iz Liverpula, koji će zadužiti i kapitensku traku, "tobdžija" Košćielni i Debiši iz Njukasla.

Na sredini uz "svece" Kabaja i Matuidija, je i "novi Vijera" Pol Pogba - pokretač svake akcije Juventusa i reprezentacije svoje zemlje. Za dva krilna igrača kandidaturu ističu pomenuti Riberi, odlični igrač Reala iz San Sebastijana Grizeman i Metju Valbuena kapiten Marselja.

Napad predvodi Olivije Žiru, kojem Dešamp daje prednost u odnosu na člana novog prvaka Evrope Benzemu - što mnoge nervira. Ekipi koja će iznijeti najveći teret u nastojanju Francuza da ostvare zapažen rezultat treba pridodati i Rafaela Varana.

Prolaz u osminu finala je gotovo siguran, no, ipak se čini da će Francuzi otići i bar korak dalje.

Ekvador


"Le Tri" će biti homogenizovan i ujedinjen u cilju da pored zemlje koju predstavljaju, igraju i u čast preminulog saigrača "Ćuća" Beniteza.

Ovaj tim igra tvrdo, na rezultat i ako neko od pojedinaca unese vanserijskim potezom "duh" Ćuća Beniteza u utakmicu - eto problema za rivale. Najveći broj fudbalera dolazi iz šampiona Ekvadora Emeleka, a zatim i Barselone Kito.

Ipak najveće zvijezde dolaze iz inostranih klubova. Kapiten i vođa ekipe je Antonio Valensija. Uz njega ton igri daju, bivši veznjak beogradske Crvene Zvezde, Segundo Kastiljo i Noboa iz moskovskog Dinama. Viđeni na sredini su i Greco iz Štutgarta i Ibara iz Vitesea.

Kaisedo i Žeol Ajovi predvodiće napad, a njih prije svega odlikuje fantastična brzina, eksplozivnost u duelima i robusnost.

Odbrana je isključivo sastavljena od igrača koji igraju za lokalne ekipe.

Ačiler, Gvagva, Valter Ajovi i Paredes stajaće u odbrabenom stavu ispred Makisma Banguere.

Ekvador može legitimno tražiti prolaz u drugi krug. Mogu napraviti problem objema evropskim selekcijama, a protiv Hondurasa su izraziti favoriti.

Honduras


Reprezentacija "pet zvijezda" je autsajder grupe. Realnost je toliko surova, da i pored osrednje jačine grupe, ova ekipa gotovo nema realnih šansi da ide dalje.

Da prođemo ipak poimenice i po linijam tima ove simpatične ekipe.

Najbolji igrači ove zemlje igraju na britanskom ostrvu. U odbarni su, kapiten i član Hal Sitija Mejnor Figeroa, kao i igrači dva najveća škotska kluba, Izagire iz Seltika i Arnold Peralta iz Rendžersa. Najpoznatiji igrač je Vilson Palasios iz Stouk Sitija. Uz njega su Espinoza iz Vigana, i jedan ovogodišnji prvak - Nahar iz Anderlehta.

Dva Džerija, Benston iz Nju Ingland Revolušna, i Palasios iz najtrofejnijeg Kostarikanskog kluba Alahuelensea zaduženi su da tresu protivničke mreže, uz "oldtajmera" Karlosa Kostlija fudbalskog nomada.

Sve u svemu vrlo skromna ekipa, koja je realno postigla ogroman uspjeh još jedinm učešćem na najvećoj svjetskoj smotri fudbala, i vjerovatno najjačem Mundijalu ikada.

Raspored i satnica utakmica u grupi E:

15. jun 2014. - 18:00 

Stadion Nacional

Brazilia     Švajcarska-Ekvador

 

15. jun 2014. - 21:00 

Stadion Rio Beira

Porto Alegre  Francuska-Honduras

 

20. jun 2014. - 21:00

Arena Fonte Nova

Salvador    Švajcarska-Francuska

 

20. jun 2014. - 00:00 

Arena  Baikada

Koritiba  Honduras-Ekvador

 

25. jun 2014. - 22:00

Arena Amazonia

Manaus  Honduras-Švajcarska

 

25. jun 2014. - 22:00 

Marakana - Stadion Žurnalista Mario Filjo

Rio De Ženeiro  Ekvador-Francuska

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog