Svijet

NATO i SAD vrše pritisak na Francusku da ne prodaje brodove

SAD i NATO pojačavaju pritisak na Francusku da ne prodaje dva ratna broda "Mistral" Rusiji, dok Kina najavljuje kupovinu ruskih lovaca.

Američki kongresmeni, uz podršku NATO-a, insistiraju da Pariz odustane od prodaje dva ratna broda Moskvi. 

Onu nude da Francuska ova dva nosača helikoptera proda, ili iznajmi, NATO-u umjesto Rusiji. 

Generalni sekretar NATO saveza Anders fog Rasmusen smatra da bi "prodaja brodova NATO-u poslala snažan signal predsjedniku Putinu da NATO saveznici neće tolerisai niti omogućavati njegove nesmotrene poteze". 

francuska se već neko vrijeme nalazi pod pritiskom SAD i pojedinih evropskih aktera zbog najavljene prodaje ovih brodova u trenutku zahlađenja odnosa između Rusije i Zapada zbog krize u Ukrajini. 

Otvoreno pismo vlastima u Parizu potpisuju visoki američki zastupnici u Kongresu, a među njima je i Eliot Engel iz Demokratske stranke - najviši zastupnik u Vijeću za vanjske poslove pri Predstavničkom domu američkog Kongresa. 

Amerikanci pozivaju Francusku da brodove proda "drugom kupcu" ili da ih proda bez napredne tehnologije. Koji bi to drugi kupac mogao biti - oni ne navode. 

Pariz, za sada, uprkos pritiscima,još uvijek nije odustao od unosnog posla sa Rusijom. Vrijednost ove isporuke iznosi 1,6 milijardi dolara. 

Francuzi navode da je to prevelik iznos da bi se tek tako od njega odustalo.Sem toga, Rusija može da tuži Francusku zbog kršenja ugovora i da dobije veliku odštetu. 

Prvi od dva broda: "Vladivostok" trebao bi biti isporučen već u novembru ove godine. 

Drugi: "Sevastopolj", trebao bi stići u Sankt Petersburg u novembru 2015, gdje će se na njemu odraditi dodatne modifikacije. 

Brodovi "Mistral" mogu da nose do 16 vojnih helikoptera, kao što su ruski "Kamov Ka-50/52", kao i 40 tenkove, 70 vozila i oko 700 vojnika. 

Istovremeno, pregovori Rusije i Kine o isporukama novog naoružanja i vojne tehnike gotovo su završeni. 

"Čajna tajms" piše da Ministarstvo obrane Kine želi da kupi lovce "Su-35", protivvazdušne raketne komplekse "S-400" te krstareće rakete protiv brodova (vrsta nije navedena). 

Pregovori nisu bili laki, budući da je Kina željela da, zajedno sa lovcima "Su-35", dobije i turboventilatorske motore s posebnim sagorijevanjem "AL-41f1S". 

Još uvijek nije poznato jesu li su se strane dogovorile po tom pitanju. Očekuje se da će ugovor o isporuci i naoružanja i vojne tehnike Kini biti potpisan već u junu. 

Moskva i Peking ranije su vodili pregovore o isporuci 24 "Su-35". Vrijednost tih vojnih aviona procjenjuje se na 1,5 milijardi dolara. 

Izvor:Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog