Mundijal 2014

Grad Fortaleza i stadion Kastelao

Fortaleza je 1726. godine osnovana prvo kao selo, a tek će 1799. godine postati glavnim gradom brazilske federalane države Seara.

piše: Srđan Šekara

Fortaleza na portugalskom znači tvrđava, ime duguje Holanđanima koji su bili  kolonisti, i koji su u periodu od 1637. do 1654. izgradili Skunenborč fort, što je preteča savremene Fortaleze.

Sa 34 kilometra prelijepih plaža, ovo je glavno turističko odredište sjeveroistočnog Brazila. Takođe, ovo je i razvijeni privredni centar, sa gusto naseljenim stanovništvom. Preko 2.4 miliona ljudi boravi na 313 kvadratnih kilometara. Grad se može podjeliti na tri dijela. Prvi su fenomenalne pjeskovite plaže na kojim se odvija buran noćni život, sa mnoštvom restorana i pokretnih kioska, taj dio nazivaju Praia de futuro ili Obalom Budućnosti.

Drugi je plaža Muncuripe, na koj je mnoštvo brodova svih veličina, a namjenjenih za ribolov, kojim se u velikoj mjeri bavi lokalno ruralno stanovništvo. I treći možda i najvažniji je Beira Mar, avenija koja se proteže uz obalu koja neposredno veže more sa gradskim jezgrom. To je centralno mjesto na kojima su mnogobrojne radnje sa tradicionalnim zanatima.

Stadion Kastelao


Stanovnici Fortaleze imaju ogromnu strast prema fudbalu, kao i prva dva najveća lokana kluba Searu i Fortalezu. Stadion Kastelao je napravljen 1973. godine i tada je imao ime Guverner Plasido Kastelo. Sa renoviranjem stadion je dobio kapacitet od 60.348 sjedećih mjesta, podzemni parking broji 1.900 mjesta. Novi krov pokriva sve nivoe stadiona kojih ima tri.

Moderan medija centar je u sklopu satdiona u okviru koje se nalazi i VIP zona.

Pristup stadionu je odličan. Izgrađene su četiri moderne auto trake, do stadiona takođe vode dvije tramvajske linije direktno, kao i moderan gradski metro. Do sve vodi do Kastelaa, u čijem sklopu je mnoštvo restorana, bioskop, olimpijski centar i hotel. Sve je u potpunosti prilagođeno navijačima i posjetiocima.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog