Mundijal 2014

Grupa F: Argentina, BiH, Nigerija, Iran

Argentina - Definitivno jedan od favorita turnira.

piše: Srđan Šekara


Nije samo Mesi adut "gaučosa", kao što bi mnogi odmah stavili ovog fudbalera (sa razlogom) u prvi plan. Zapravo uspjeh Argentine u Brazilu zavisiće više od Mesijivih suigrača, koji prosto moraju da iskoriste činjenicu da će protivnici psihološki najviše biti opterećeni napadačem Barselone.

A da ima ko to da iskoristi-ima. Odbranu ispred golmana Romera, kome će prva zamjena biti Anduhar, činiće: "građanin" Pablo Zabaletakao desni bek, Markos Roho iz Boke kao lijevi, Ezekijel Garaj iz Benfike i Federiko Fernandez iz Napolija kao centralni bekovi. Poziciju defanzivnih veznih igrača pokrivaće Havijer Maskerano koji u nekoj situaciji može biti iskorišten i na mjestu stopera, što i igra u Barseloni, i Eco Perez iz Benfike.

Anhel Di Marija, Ezekijel Laveci i Leo Mesi svojim mijenjanjem pozicija na mjestima ofanzivnih veznih, predstavljaće problem svakom rivalu, jer svaki od njih može jednako kvalitetno da odigra na obje krilne pozicije, iza napadača, ali i da "glume" drugog centarfora. Tu je najveći problem kod protivnika za koju vrstu odbrane se odlučiti braniti prostor ili čuvati čovjeka - mada ako ovi budu imali svoj dan čini se da će za protivničku defanzivu biti sve uzalud.

Argentina je, više nego ijedna reprezentacija, skup polivalentnih igrača, tehnički i taktički besprijekorno obučenih, pa početnu formaciju 4-3-3 na volšeban način tarnasformišu u 4-4-2, 3-5-2 ili čak i 2-4-4 kada krenu u totalnu ofanzivu. O kontri ne treba ni govoriti - jednostavo je ubitačna.

U takvim relacijam "prvi ljudi" zaduženi za golove biće Serhio Kun Aguero, Gonzalo Iguain i Rodrigo Palasio i to baš ovim redoslijedom.

Ukoliko selektor Sebalja nađe pravi balans unutra ekipe - Argentina ide do kraja. U suprotnom biće veliko razočarenje.

Bosna i Hercegovina


Debitanti na jednoj velikoj svjetskoj smotri fudbala. Kvalifikacije su završili na prvom mjestu u grupi, u kojoj su za rivale imali ekipe ravne sebi. Vlada mišljenje da je BiH imala sreće u žrijebu za kvalifikacije. Prilika da to demantuju je upravo ovaj turnir.

Valjda svojstveno samo za ove prostore, da se uoči samo odlaska na Mundijal, prave lomovi u međuljudskim odnosim, to nije zaobišlo ni Safeta Sušića.

Kako god da vlada mišljenje da su uvijek igrači ti koji dodose rezultat, ipak je to najveća zasluga Sušića koji nije davio igru "zatrpavanjem" igrača viškom taktičkih zamisli.

Prvi incident se desio na prijateljskoj utakmici protiv Egipta u Beču u porazu od 0:3, kada je otac Edina Džeke tražio od Sušića da ovaj bude zamjenjen. Tako nešto može valjda samo ovdje i nigdje više. Druga eskalacija narušavanja odnosa krenula je iz medija, a vezana je za pozivanje Tina Sušića u reprezentaciju, za koga je rečeno da je pozvan samo zato što je u rođačkim vezama sa selektorom. I treća(da li i posljednja?) je optužba Borisa Pndže na račun selektora, da nije pozvan u ekipu samo zato što je Hrvat iz zapadne Hercegovine!

Kako će ovo uticati na ekipu vidjeće se kada se podvuče crta i ekipa vrati sa Mundijala.

Idemo da vidimo kakvim igračkim kadrom raspolaže Sušić.

Pozicija golmana je dobro pokrivena u liku Stoukovog Asmira Begovića. Ali odbrana generalno gledano je najslabiji dio tima. Centralni bekovi su "bundes-igrači", Spahić kapiten i Bičakčić. Lijevi bek će biti vjerovatno Sead Kolašinac iz Šalkea, a u ofanzivnijoj varijanti Sejad Salihović iz Hofenhajma. Za desnu poziciju u odbrani koknurišu Vranješ iz turskog Elaziga i Šunjić iz ukrajinske Zorje. Ni jedna ni drugi nemaju neku naročitu reputaciju, ali  ostaje da vidimo kako i koliko će igrati.

"Mozak" time je "romanista" Miralem Pjanić, najbolji fudbaler ekipe, koji će povezivati linije tima uz Senada Lulića i Zvjezdana Misimovića. "Osigurač" iza njih je Haris Medunjanin. Napad predvodi Edin Džeko, a uz njeg tu je i Vedad Ibišević. Protiv Nigerije i Irana će tražiti prolaz dalje, a koliko je to realno ostaje da se vidi.

Nigerija


Kada bi se samo gledali igrački kvaliteti ova reprezentacija bi bila već viđena uz Argentinu u osmini finala. Ali ova selekcija ima brojne probleme, od discipline igrača na i van terena do međuljudskih odnosa. Selektor Keši je prvo izostavio fudbalere koji igraju u Njemačkoj, na šta je intervenisao savez ove zemlje da se ipak pozovu, na kraju je napravljen "truli" kompromis pa je od trojice pozvan jedan - Činedu Obasi.

Ali okrenimo se fudbalskim elemnetima.

"Super orlovi" su pobrali sve simpatije ljubitelja fudbala 1994. u SAD, i 1998. u Francuskoj, kada su se Amokači, Amunike, Džej Džej Okoča, Selestin Babajaro, Kanu i ostali zabavljali na terenu i postizali zapažene rezultate.

Za odbarnu gola zadužen je Vinsent Enijama Iz Lila, koji je primio najmanje golova u Francuskoj, zatim Elderon Ečijele iz Monaka, Emanule Ekveuke iz Manise, Embrouz iz Seltika i najiskusniji Jozef Jobo dugogodišnji član Evertona, a sada čalan Fenera.

Organizacija igre biće povjerena Obi Mikelu iz Čelsjia iako je ovaj fudbaler do sada više zapažen po glupo dobijenim crvenim kartonima negoli kreativnošću. Pomagaće mu "italijani" Onazi iz Lacija i Okaka iz Parme. Tu negdje se očekuje i prisustvo Igijebora iz Betisa.

I onda najveća snaga tima - napadači, kojih ima toliko da će pojedinci morati biti raspoređeni u u veznom redu na ofanzivnim mjestima istog. Idemo redom: Ahmed Musa iz CSKA, Emanule Emenike iz Fenera Odemivigi iz Vest Bromviča i možda igrač koji će najviše pokazati na turniru od svih svoji saigrača - Viktor Mozes.

Prvi meč koji igraju sa Iranom biće ključan za dalje igre ovog tima.

Iran


Najveća nepoznanica od svih selekcija na Svjetskom prvenstvu. Naravno da nisu nikakvi favoriti, ali koliko mogu u svojoj grupi teško je predvidjeti, jer se radi o anonimnim igračima za svjetske prilike. Ako je neko poznat u ovoj selekciji, onda je to bez sumnje selektor Karlos Keiroš, bivši selektor Portugala, dugogodišnji pomoćnik Aleksa Fergusona, i jednu sezonu prvi trener Reala iz Madrida.

Svjetsko prvenstvo će bar nakratko pažnju javnosti skrenuti misli sa Irana kao isključivo političkog problema.

Iako ističu da je kolektivna igra njihovo najjače oružje, osvrnućemo se na igrački kadar.

Vezni red je najjači dio tima. Tu je Aškan Dađegah iz Fulama, zatim Džavad Nekunam nekada fudbaler Osasune i igrač sa najviše nastupa.

Od fudbalera iz Evrope tu je golman Braunšvajga Danijel Davari i Masud Šoajei iz Las Palmasa. Svi ostali igraju u iranskom šampionatu. Kada se sagledaju rivali u grupi, čini se da Iran nema nikakvu šansu na ovom turniru.

Raspored i satnica utakmica u grupi F:

15. jun 2014. - 00:00

Maracana - Stadion Žurnalista Mario Filjo

Rio De Žaneiro   Argentina-BiH

 

16. jun 2014. - 21:00 

Arena  Baikada

Koritiba         Iran-Nigerija

 

21. jun 2014. - 18:00

Stadion Mineirao

Belo Horizonte  Argentina-Iran

 

21. jun 2014. - 00:00 

Arena Pantanal

Kuijaba   Nigerija-BiH

 

25. jun 2014. - 18:00

Stadion Rio Beira

Porto Alegre  Nigerija-Argentina

 

25. jun 2014. - 18:00 

Arena Fonte Nova

Salvador   BiH-Iran

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog