Svijet

Beograd će morati da odgodi početak gradnje "Južnog toka"

Srbija će morati da odgodi početak gradnje "Južnog toka", nakon što je Bugarska, na zahtjev Evropske komisije, suspendovala radove na izgradnji tog gasovoda, rekla je potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

"Bugarska je čvorište, pa samim tim, dok se ne okončaju razgovori Bugarske sa Briselom i Evropske unije sa Rusijom, i mi stojimo. Ili dok Rusija ne promeni rutu. Ali, svakako, rezultat i jednog i drugog scenarija znači odlaganje radova u našoj zemlji", rekla je za "Blic" Mihajlovićeva, koja je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da budućnost projekta zavisi, prije svega, od dogovora Evropske komisije sa zemljama članicama EU i Rusijom.

"`Južni tok` je za nas važan i kao razvojni i kao energetski prjekat, ali je jasno da je Srbija samo jedna od država kroz koju gasovod treba da prođe, a da smo, pritom, jedina država u ovom projektu, osim Rusije, koja nije članica EU", rekao je Antić.

Bugarska je obustavila radove na projektu "Južni tok", saopštio je juče bugarski premijer Plamen Orešarski, nakon susreta sa grupom američkih senatora.

"Primili smo zahtev od Evropske komisije, nakon čega sam naložio suspendovanje radova. Dalje aktivnosti će biti jasnije nakon dodatnih konsultacija s Briselom", izjavio je Orešarski.

EU je u prošlu srijedu zatražila od Bugarske da obustavi realizaciju "Južnog toka", zbog usaglašavanja bilateralnih vladinih sporazuma za izgradnju tog gasovoda toka sa normama Trećeg energetskog paketa.

Osim toga, Brisel je osumnjičio Bugarsku za narušavanje evropskih pravila prilikom raspisivanje tendera za izgradnju infrastrukturnih projekata i davanja privilegija ruskim i bugarskim kompanijama.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog