Mundijal 2014

Grad Natal i stadion Dunjas

Dok je Brazil bio još uvijek portugalska kolonija 25-og decembra,1957. godine, grupa portugalskih izaslanika krune, započela je izgradnju monumentalne katoličke katedrale "Tri Kralja".

piše: Srđan Šekara

To je i danas uz istoimenu tvrđavu najistaknutiji objekat, koji služi kao i orjentir u federalnoj brazilskoj državi Norte Rio Grande.

Nakon gradnje, prvo sela, a potom i mjesta koje dobija konture grada, koji je započeo na katolički Božić 25. decembra, vođa portugalske ekspedicije Žeronimo Albukerke, daje ime naseobini Natal (na portugalskom Božić). Natal,administrativno središte države Norte Rio Grande, do 20 vijeka imao je umjeren rast. Nakon toga počinje ekspanzija u prilivu stanovništva, i izgradnja moderne infrastrukture, sa izrazitim turističim kompleksima, oslanjajući se na prelijepe plaže koje ovaj grad ima. Izgradnjom priobalne magistrale Via Kosteira, 1980. godine započinje snažan razvoj grada u turističkom smislu, pa ovaj grad postaje jedno od frekventnih turističkih područja u Brazilu.

Natal je naročito poznat po sunčanim danima, pa ga zovu i "Grad Sunca" ili "Cidade de Sol". Ima preko 300 sunčanih dana i nalazi se na rtu koji je najbliži Evropi od svih južnoameričkih gradova, odakle i dolazi najveći broj turista.

Stadion Dunjas


Od kako je 1972. godine otvoren stadion Žoao Klaudio Mačado postao je poprište mečeva ljutih gradskih rivala iz grada Natala: ABC-a, Alekrima i Amerike. Najpoznatija je Amerika, koja uspijeva povremeno da se kvalifikuje i u brazilsku Seriju A, popularni Brazeleirao.

Međutim da bi Natal mogao da se kandiduje za jednog od gradova domaćina Svjetskog prvenstva 2014. u Brazilu, trebalo je da se izgradi novi, moderniji stadion. Odluka je pala, da se postojeći "Mačado" sruši u potpunosti i na njegovom mjestu izgradi novi, savremeni stadion Dunjas. Riječ Dunjas po kome je stadion dobio ime, naziv je za pješane dine kojima obiluje ovaj prostor Brazila, i koji je jedna od najvećih atrakcija. U tom stilu je je izgrađen, da svojim oblim izgledom podsjeća upravo na pješane dine. 38.958  je kapacitet stadiona.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog