Muzika i film

Najbolji bendovi Jelen Demofesta ponovo "prže"!

Pobjednici ranijih izdanja Jelen Demofesta, bendovi Aestetic Empathy iz Sarajeva, Smoke Shakers iz Kavadaraca i domaćini Tanker, odlukom glasova publike na oficijelnom sajtu festivala, ponovo će zasvirati u Banjaluci, i to tokom tri dana na odvojenim koncertima u KSET pabu.

Publika je mogla da iskusi kako je naći se u ulozi žirija festivala, te je mogla da bira samo između bendova koji su tokom šest posljednjih godina završili na nekom od prva tri mjesta, pa je tako i lista brzo postala poznata kao ŠBB KBB (šta bi bilo, kad bi bilo), a gore navedeni bendovi su očigledno ostavili najveći utisak na većinu glasača, koji će ih ponovo imati priliku vidjeti i čuti uživo. 

Aesthetic Empathy, koji su 2011. godine završili na trećem mjestu Jelen Demofesta, prvi stižu u Banjaluku, a ljubitelji zvuka ovih Sarajlija, koji trenutno spremaju i novi album, moći će 22. juna čuti koliko je sastav napredovao od posljednjeg nastupa na tvrđavi Kastel. A oni obećavaju samo najbolje.

"Metal publika pripada jednoj od najnezahvalnijih subkultura – kokuznoj. Ko nas je gledao uživo, zna da ćemo na sceni iznojiti i posljednji atom snage. Ako se nekome ne svidi naš nastup, neka nas gađa palačinkama, svi u bendu volimo palačinke!", kroz smijeh kaže Saša Naprta, gitarista grupe Aestetic Empathy.

"Metalni" momci sa domaćeg terena okupljeni pod imenom Tanker, nastupiće četiri dana kasnije, 26. juna.  Oni su takođe na Jelen Demofestu osvojili treće mjesto, ali dvije godine prije njihovih kolega iz Sarajeva, za koje imaju samo riječi hvale.

"Odlično je to što imamo dva heavy predstavnika, što dovoljno govori da je metal muzika uvijek bila dio Demofesta, sviđalo se to nekom ili ne. Dovoljno je vidjeti nastupe bendova Magma, Kryn, Downstroy i odmah ćete shvatiti da je metal pubilka  najvjernija pubilka još od prvog Demofesta. Hell yeah!", kaže Dejan Savić, gitarista Tankera.

Ukoliko neko ima dilemu šta Tanker ima da ponudi, treba da zna da je žiri Jelen Demofesta u njihovom slučaju bio nepogrešiv, jer su ovi momci svirali na jednom od najpoznatijih metal festivala na svijetu – njemačkom Wacken Open Air.

"Bili smo i predgrupa grupi Apocalyptica na Kastelu, osvojili nagradu za najperspektivniji banjalučki bend, svirali nekoliko velikih festivala (Exit, Mars Fest, Sarajevo Metal Fest, Naša Stvar Fest...), imali turneju po Sloveniji i, kao šlag na tortu 18.juna sviramo u Sarajevu sa američkim sludge bendom Crowbar, bendom koji je donekle najviše uticao na naš rad", nabrajaju ponosno iz Tankera.

Naposlijetku, iz udaljenih Kavadaraca sa juga Makedonije, 28. juna u Banjaluku stižu Smoke Shakers, najsvježiji pobjednici prošlog Jelen Demofesta. Glasovi publike tako su praktično odlučili da će Smoke Shakers svirati u Banjaluci dva puta u vremenskom rasponu manjem od mjesec dana, jer će kao prošlogodišnji pobjednici nastupiti i u revijalnom programu na Jelen Demofestu 07.

"Izdešavalo nam se puno dobrih stvari. Jelen Demofest nama kao bendu i te kako je omogućio da se pročuje za naše ime i da ljudi saznaju za nas. Nakon Demofesta naša karijera je krenula pozitivnom putanjom, a posebno u smislu nastupa", navodi Goran Cvijanović, frontman sastava i dodaje da upravo završavaju album prvenac.

Dok se publika željno iščekuje njihov nastup, spomenimo jednu simpatičnu koincidenciju između sva tri sastava, jer su i Smoke Shakers, gle čuda, takođe završili – treći!

izvor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog