EU integracije BiH

Prosperitet i zapošljavanje mogući uz brojne reforme

Brojni faktori utiču na loše rezultate na tržištu rada u BiH, kao što su spora tranzicija i nereformisana privreda, loše poslovno okruženje i politička neizvjesnost, dok moćni sindikati i rigidnosti tržišta rada obeshrabruju zapošljavanje, a zastarjelo je radno zakonodavstvo. Osim toga opterećenja su velika, takođe usljed obima sive ekonomije, glomaznog (skupog) javnog sektora i loše ciljanih socijalnih davanja.

Navodi se ovo u zaključcima majskog Foruma za prosperitet i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini koji je u Sarajevu organizovala Delegacija EU u BiH, u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, sa ciljem definisanja konkretnih mjera koje imaju za cilj ekonomsko-socijalni razvoj u BiH.

 “Moj zaključak je da visoka stopa nezaposlenosti, naročito mladih, niska stopa investicija i rasta,  komplikovana i netransparentna privredna klima i korupcija i nizak nivo socijalne podrške za siromašne u društvu predstavljaju ključna pitanja koja treba rješavati koherentnim i sveobuhvatnim reformskim programom. Učesnici su konstatovali da je realizacija nezadovoljavajuča čak i tamo gdje reformski program postoji”, naveo je u svom završnom govoru Peter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

On je dodao da su učesnici odlučni u tome da je neophodan nov početak i da je moguće ponovo pokrenuti proces promjena u privredi.

“Mnogi učesnici naglasili su da prilike često završavaju kod onih koji imaju ukorijenjene interese, a onda ostalima uskraćuju radna mjesta i druge perspektive. Iz tog razloga, sa ovog mjesta ponijeću diskusiju koja se bavila skupom reformskih mjera.”

Državni sekretar za inostrane poslove i Komonvelt, William Hague je naveo da je njihova ponuda jasna; Evropska unija proširuje svoju agendu u Bosni i Hercegovini, pomaže liderima da osmisle reforme kojima će se rješavati pitanje nezaposlenosti, podržava reformu socijalne zaštite, pomaže Bosni i Hercegovini da stvori bolje okružje za poslovanje, da privuče investicije, i promoviše transparentnost i borbu protiv korupcije

Dodao je da su na aprilskom sastanku ministara spoljnih poslova EU na kome se razgovaralo o Bosni i Hercegovini, jasno istakli nedvosmislenu predanost Evropske unije teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao suverene i ujedinjene države. “Ali, želimo ići i dalje. Želimo raditi sa bosanskohercegovačkim liderima kako bi osigurali da je Bosna i Hercegovina ujedno i prosperitetna zemlja u kojoj mladi ljudi mogu naći dobar posao i ostvariti dobru budućnost”, naveo je Hague.

I dok region nastavlja sa ekonomskom izgradnjom i radi na reformama, istakao je državni sekretar za inostrane poslove i Komonvelt da će dogovorena pomoć i djelovanje, poslužiti kao stub izvjesnosti. 

“Naša predanost budućnosti Bosne i Hercegovine će ostati postojana. Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo će i dalje biti spremni da pruže podršku Bosni i Hercegovini u vremenu kada ta zemlja ponovo počinje gledati ka naprijed.”

Poplave jačaju potrebu za dobrim upravljanjem

Zaključci Foruma su objavljeni u šest sekcija u kojima se navodi i da je nužno skratiti i pojednostaviti procedure s ciljem uvođenja one-stop shop za zemlju u cjelini, smanjiti i usmjeriti naknade za registrovanje preduzeća, stvarati uslove za uredno zatvaranje preduzeća (stečaj, likvidacija itd.).

Takođe, ističe se potreba definisanja jasne strategije i sektora za razvoj – sa dugoročnim ciljevima, rješavanja pitanja prevelike regulative na različitim nivoima nadležnosti, rješavanja razlika u sudskoj praksi koje su rezultat sprovođenja zakona na različitim i upravnim nivoima.

U domenu korupcije istaknuto je da je ona glavni razlog sprečavanja ekonomskog i političkog razvoja i vladavine prava, a da je slab, fragmentisan i kompleksan pravni, institucionalni i administrativni okvir podložan korupciji.

Traži se i hitna potreba za dubokim reformama javne administracije, i dodaje da je potrebno obratiti posebnu pažnju na efikasnost i povjerenje.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini  Renzo Daviddi je tokom Foruma naveo  da su učesnici bili saglasni da su visoke stope nezaposlenosti, posebno među mlađom populacijom, niske stope investicija i razvoja, komplikovana i netransparentna poslovna klima kao i nizak nivo socijalne pomoći za siromašnije stanovništvo ključna pitanja koja treba obraditi kroz usklađen i sveobuhvatan program reforme.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini zaključio je da je program reformi jasan ali su nedavne razorne poplave nezaobilazno uticale na isti. 

"Zapravo, štete od poplava samo jačaju potrebu za dobrim upravljanjem i maksimalnom djelotvornosti u Bosni i Hercegovini. Vlasti sada moraju, čak i više nego ranije raditi na stvaranju bolje poslovne klime, implementaciji ekonomskih reformi i borbi protiv korupcije", istakao je Davidi.

Najurgentnije teme sa kojima se treba pozabaviti:

1.         Porezi iz oblasti poslovanja; da se podstakne zapošljavanje i unaprijedi konkurentnost smanjenjem troškova rada;

2.        Smanjenje prepreka za zapošljavanje kroz oživljavanje procesa kolektivnog pregovaranja, smanjenje destimulativnih mjera pri zapošljavanju i posebno podsticanje uključenja mlađe populacije u radnu snagu; 

3.         Poslovna klima:  unaprijediti konkurentnost usvajanjem plana zasnovanog na rezultatima s ciljem poboljšanja poslovnih pokazatelja (poput Doing Business indeksa Svjetske banke – koji je baziran na rezultatima poslovanja u glavnom gradu) kako bi se podudarili sa regionalnim prosjekom.  

4.         Preduzeća: brzo raditi na reformama neophodnim za jačanje nesolventnosti, stimulisanje privatizacije i stvaranja novih poslova. 

5.         Korupcija: Korupcija ubija inicijativu i ulaganja u bosanskohercegovačku ekonomiju. Borba protiv korupcije će zahtijevati snažnije poštivanje vladavine prava (policije, tužilaca, sudija) i dubinsku reformu javne administracije.

6.         Socijalna zaštita: Bosna i Hercegovina mora poboljšati način usmjeravanja socijalne pomoći kroz set mjera koje će učiniti politike socijalne zaštite efikasnijim, efektnijim i koje će biti upućene na osobe sa stvarnim potrebama.

autor: Frontal 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog